fredag 15 januari 2016

Våldtäckt

Alltså jag ska inte behöva skriva ett sådant här inlägg, det ska inte behövas. Men tyvärr behövs det och tyvärr kan det tydligen sägas hur många gånger som helst utan att en förändring sker. Först vill jag börja med att säga att jag själv är så otroligt lycklig att jag aldrig varit med om att jag skulle ha känns mig sexuellt trakasserad eller utnyttjad. Klart att jag fått kommentarer som att "Hur kan du vara så vacker" och så vidare av lite skumma typer men inget jag tolkar som någonting farligt. Men jag har nu insett hur många det faktiskt är som upplevt sexuella trakasserier i någon form, alltså shit jag hade faktiskt ingen aning om det. Och att jag alldeles säkert känner flera som utsatts för sådant här, och antagligen även av mina nära vänner. På riktigt!? Vad är fel med samhället.

Jag hade inte tänkt skriva ett inlägg om det här just för att jag själv inte har några erfarenheter och för att jag inte brukar tycka om att gå med strömmen och så vidare, men efter ett program på radion jag hörde igår då jag körde hem från stallet kände jag att jag också måste skriva om det. Det upprörde mig verkligen. Hur kan det vara så svårt att förstå att det aldrig någonsin är okej att röra någon eller röra någon mot personens vilja. Och det här oberoende av hur full personen är, hur lite kläder personen har på sig eller av någon annan anledning.


En kommentar som togs upp i gårdagens sändning är att "Borde man inte kunna låta bli att dricka så mycket alkohol att man inte tappar kontrollen över sig själv och utsätter sig för fara?". Ursäkta vad? Nej, man ska inte supa så mycket att man inte har kontroll över sig själv, det kan vara en ordentlig hälsorisk och så vidare, men på vilket sätt hör det ihop med att bli våldtagen eller utsatt för sexuella trakasserier då någon är redlöst full? Det är en helt annan diskussion, om ett annat ämne, om alkoholens hälsoaspekter. Det ska inte finnas en situation att det är farligt att dricka sig redlöst full för att man kan bli våldtagen då. Vem ger sig ens på ett sådant offer, varför finns sådana här situationer undrar jag. Och att det är så vanligt, jag menar det finns människor som inte är friska och som gör sådant, men att varannan tjej har utsatts för någonting sådant här. Det betyder att jag säkert känner många killar som gjort någonting sådant, hur tänker folk?

"Men det är de manliga hormonerna, om en tjej klär sig så utmanande klarar en kille inte av att låta bli." Ett väldigt delat inlägg föreställer en bild på en hund med en skiva korv framför sig på golvet. Hundens ägare har skrivit att korv är det bästa hunden vet och hans högsta lust, instinkt och vilja är att sluka i sig korven. Och vet ni varför han låter den vara? Jo för att ägaren sade nej åt honom. Jag tycker det är ett helt klockrent inlägg. Kan en hund lära sig att låta bli en korvbit så kan det inte vara så svårt för en människa att låta bli en annan, hur attraktiv eller lättklädd den andra personen än är. Som de sade på radion, man ska kunna dansa naken utan att någon försöker göra någonting sexuellt med en mot ens vilja. Jag vet inte om det bara är jag, kanske jag har studerat för mycket språk, men jag tycker inte att ordet nej är så svårt att förstå.

Han tar inte mat från bordet, han vet vad nej betyder. Och vet han, då vet du också!

Visst, offret kanske inte alltid är kapabel eller inte vågar säga nej rakt ut, men man märker ju nog om någon är positivt eller negativt inställd. Och är personen så borta att den inte kan säga nej eller försvara sig, då ska det automatiskt betyda nej. Och allvarligt, vem tycker det är så attraktivt med en galet full människa? Så attraktivt att man inte kan låta bli? Jag kokar. Kommentera gärna om ni har en åsikt och om ni har svar på någon av mina frågor, för det är på riktigt saker mitt förstånd inte räcker till. Ha en trygg fredag, och våga anmäla alla ni som blivit drabbade eller blir det i kväll.

Och jag älskar kramar och kramas mycket, men vill jag någon gång av någon anledning inte kramas så vill jag bli respekterad.

 <3 : Madde

2 kommentarer:

  1. Vad tycker du om faktumet att straff för ekonomiska brott som t.ex. skattefusk mm. kan vara strängare än för våldtäckt? Något fel på samhället kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja alltså verkligen, och det talas hur mycket som helst om det också och ingen lagförändring sker. Det är ju nästan så att man tror att våra politiker inte bryr sig om dessa ämnen...

      Radera