söndag 30 september 2018

Nationslivet i Uppsala

I dag tänkte jag skriva lite om nationslivet här i Uppsala, för det är verkligen en så stor del av studielivet här. Och då man hemma i Finland tänker att ja men vad då, vi har ju nationer där också. Och jo det har vi, men det är inte ens i närheten av samma nivå som här. Tänk dig regel nummer ett, det är i princip nationerna som styr och regel nummer två, du måste vara med i en nation. Utan att vara medlem i en nation kommer du nämligen inte in någonstans och kan inte delta i just några aktiviteter som är till för studerande. Om du inte är medlem i någon nation kommer du aldrig in på en fest som ordnas på en nation, det räcker inte med studiekort, och att gå ut någon annan stans är alldeles för dyrt för studerande. Oftast fungerar det så att är du medlem i den nationen där festen är kommer du in gratis, och är du medlem i en annan nation betalar du 60 kronor för att komma in. Är du inte medlem i någon nation kommer du inte in.

Ofta ordnar nationerna även program på dagarna, ofta brunch och så på veckosluten och till dem får vem som helst komma. Men då handlar det om att komma in i huset, köpa en fika eller sitta och studera eller liknande. Flera av nationerna erbjuder även lunch på vardagarna till ett billigt pris, och även det kan vem som helst köpa, men det är oftast billigare om man tillhör en nation. Och dessa priser rör sig mellan 40 och 50 kronor och det är nog den billigaste lunchen du kan hitta här. Tyvärr ligger alla nationerna i centrum av Uppsala och min skola ungefär 20 minuter utanför, så på en timmas lunchpaus hinner du omöjligt cykla in till centrum för att äta en billig lunch.


Själv har jag valt att gå med i en nation som heter Södermanland-Nerikes nation, eller i folkmun Snerikes nation. Jag valde egentligen den eftersom vi flera gånger varit till deras fester på tisdagskvällarna och jag gillar dem. Dessutom verkade alternativet vara Stockholms nation eftersom många av kompisarna här gick med i den, men jag kände inte att det var rätt för mig. Gillade inte helt stämningen där och så vidare, och hittills har det visat sig att jag gjort rätt val eftersom vi varit till Snerikes fler gånger är Stockholms. Att det dessutom vid registreringen visade sig att Snerikes är kompisnation till Nylands nation hemma i Helsingfors, där jag varit medlem men dock inte aktiv. Så det är ju ganska roligt, kändes lite som hemma att se en flaska Nylands punch i kontoret på Snerikes.

Annars har jag testat både lunch en vardag, att plugga på nation och en veckoslutsbrunch och alla är ett bra alternativ då man vill komma ut lite men ändå kanske vara lite effektiv eller inte spendera så mycket pengar. Det är kanske sammanfattningen av hur nationslivet fungerar här, och det jag upplevt hittills.


<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar