fredag 21 september 2018

Plastbantning: badrum del 1

Jag försöker leva med så lite plats och platsavfall som möjligt. Ännu är jag väldigt i början av min plastbantning och är egentligen bara i det stadiet att jag försöker tänka på det och undvika plast så mycket som möjligt. Men ännu krävs det mycket kunskap för att hitta saker att ha i stället för plasten. I det här inlägget tänkte jag gå igenom mitt badrum där det finns väldigt mycket plast. Och här kommer jag bara ta upp förpackningar och liknande och inte gå in på hur mycket plast det finns i själva produkten. För det känns som det mest onödiga att ha en massa plastförpackningar som man sedan slänger och köper en ny. Jag har alltså skrivit en lista på alla saker som finns i plastförpackningar i mitt badrum. Och jag har tagit varje produkt bara en gång även om jag har många body lotions till exempel i olika förpackningar. Men tanken är att försöka hitta motsvarigheter som inte är i plastförpackning. Det blir en så lång lista att jag kommer att dela upp det i flera inlägg.

Duschtvål – En flytande duschtvål i en plastflaska är ju lätt att byta ut mot en fast tvål. Även om man först tänker att den bara används för händer så går det väl lika bra att tvätta kroppen med det. En av de lättare lösningarna.

Kroppsskrubb – Här tänker jag att det lättaste säkert är att göra sin egna kroppsskrubb, det finns en mängd olika recept på nätet där man kan göra kroppsskrubb av bland annat socker och kokosfett, kaffesump och liknande. Och förutom att man sparar plastförpackningen då den hemgjorda självklart förvaras i till exempel en glasburk så undviker man även alla dåliga ämnen som köpta skrubbar ofta innehåller. SKulle inte gå in på innehållet här men jag råkar veta att skrubbar innehåller så mycket skit rent ut sagt och har bland annat ofta plastkulor som varken är bra för miljön eller huden.

Rakgel – Rakgel vet jag inte om det går att hitta i en förpackning utan något plast, min är i aluminium men har plast munstycke, men själv använder jag faktiskt knapps rakgel så det är en produkt jag helt kunde ta bort och om det behövs i stället bara använda vanlig tvål, den fasta tvålen. Vet inte hur det är för andra men det skulle fungera för mig.

Duscholja – Jag med torr hud och som hatar att ha kladdiga händer älskar den här produkten som man använder i duschen och får en återfuktad hud. Inte heller en jättenödvändig produkt och kan tänka mig att kokosolja skulle fungera lika bra och dessutom säkert återfukta mer. Och det kan fås i glasburk i butiken. Och billigare dessutom.

Ansiktsskrubb – Samma hemgjorda som till kroppen kan användas.


Munskölj – Den första produkten jag inte har ett svar på, för det är ju en produkt som måste vara ordentlig och riktig från apoteket, och de säljs alltid i plastförpackning.

Hårspray – Hårspray är ju ofta i aluminiumförpackning med plastmunstycke, vet inte om det finns helt utan plast. Då jag sökte runt lite hittade jag recept på att göra sin egen hårspray. Har inte testat då vet inte hur det fungerar, men det tror jag i alla fall att jag ska ge ett försök.

Torrschampo – Samma sak här, finns knappast förpackningar helt utan plast att köpa, men här har jag förstått att babypuder fungerar lika bra för att suga upp fettet och få håret att se renare ut. Dock kan det ju vara svårt att hitta det i en icke plast förpackning. Läste även att potatismjöl eller maizena kan fungera, så det kan man ju testa, dessutom mer miljövänligt på många plan.

Hårmousse – Till det här har jag inte hittat vare sig en förpackning utan plastmunstycke eller någonting man kan göra själv. Har ni tips så dela med er!

Solkräm – Här hittar jag bara aluminiumförpackningar med munstycke i plast. Och det här är ju också en ganska knepig produkt då den måste vara riktigt bra och fungera.

After sun – Till det här brukar ju aloe vera salvor fungera lika bra som after sun produkter, återfuktar och kyler ner en solbränna lite. Och det är betydligt lättare att hitta till exempel i glasburkar.

Myggspray – För mig är myggspray en nödvändighet på sommaren. Det finns ju metallförpackningar med plastmunstycke och så kan man ju testa att göra sin egen spray. Den gör man med en speciell olja som avstöter myggor och citron, har även sätt att hudkräm med citron ska hjälpa men vet inte. Så eventuellt pressa i lite citron i sin hudkräm.


Hårborttagningskräm – Det här är produkt som är så otroligt bra men som jag nog inte ändå kommer att ha i skåpet mera, för många vänner har påpekat att det kan inte vara hälsosamt att lägga så mycket kemikalier på sin hud att håren lossar. Och jag har väl insett det själv, kommer inte att använda mera.

Body lotion – Även denna lätt, gör din egen, till exempel min hudsalva som jag skrivit om HÄR.

Ansiktsmask – Det är betydligt bättre att göra sin egen av naturliga ingredienser som bland annat avocado och honung. Så googla runt lite och gör din egen.

Handkräm – Det är ju så galet att vi ska ha skilda krämer för varje kroppsdel, min egengjorda salva är den bästa handkrämen som finns.

Toner – Den här är lite svår, eftersom jag i alla fall märker att min hud mår bra av att avsluta ansiktstvätt med att dra över med en toner. Hittar ingen icke plastförpackning, men nog hur många recept som helst på att göra själv, tror jag ska testa det när min nuvarande är slut!

Det här var faktiskt bara halva listan, kommer ha andra halvan i ett annat inlägg.
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar