onsdag 5 september 2018

Det här med språk

Ni vet att som finlandssvensk i Finland får man sällan prata sitt modersmål då det handlar om någon service. I alla fall i största delen av landet måste man prata finska i butiken, i bussen och ofta även hos läkaren. Det är ju lite tråkigt och kanske inte helt rätt, men det är man ju liksom van vid och har accepterat för länge sedan. Jag i alla fall, för det är ju i princip ganska förståeligt att 94% av befolkningen med annat modersmål inte behöver kunna svenska i sin vardag.

Men så tänker en ju att när en åker till Sverige, där svenska är språket som talas här att nu ska en få använda sitt modersmål hela tiden. Men nej. Jag vet allvarligt inte vad det beror på men alla ställen dit jag har gått de här första dagarna så börjar alla tala engelska med mig. I viss mån kan det bero på att jag rör mig i gäng med andra utbytesstudenter som inte kan svenska och därför pratar engelska. Men om jag inleder en konversation med till exempel personen som står i kassan på Ica och talar svenska, varför svarar då personen på engelska. Alltså jag vet att finlandssvenskan har en annan accent än sverigesvenskan, men allvarligt samma språk är det ju fortfarande. Det känns allvarligt så jäkla konstigt, och om jag fortsätter på svenska händer det i många fall att personen ändå fortsätter på engelska.

Jag hade räknat med att få förklara många gånger att svenska är mitt modersmål, att ja det finns folk i Finland som talar svenska och nej jag har inte flyttat från Sverige när jag var liten. Men det här är liksom någonting annat, Det handlar om några ord, tack, hejdå och en summa ungefär. Men tror då personen att eftersom jag talar en lite annan svenska än de är vana vid att jag inte kan språket och på något sätt försöker vara vänliga med att byta språk. Till ett språk som jag inte alls behärskar lika bra som mitt modersmål.

Och om det är fallet förstår jag inte riktigt heller, för i Finland om någon försöker tala finska men inte är så bra i språket eller bryter på något sätt, får hen oftast ändå tala det och bli besvarad på finska. Om det är för svårt kan man kanske fråga, vill du att i byter till engelska. Men att automatiskt göra det utan att fråga, varför. Det känns allvarligt ganska sjukt att ens modersmål är det största språket i Norden, men ingenstans i Norden verkar en få tala sitt modersmål. Bara en liten tanke, språket och orden är de samma även om de kanske uttalas på ett lite annorlunda sätt i olika accenter.

Hej jag heter Mette, mitt modersmål är svenska, låt mig tala det för jag vet att du också talar svenska.

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar