onsdag 26 september 2018

Plastbantning badrummet del 2

Dags för fortsättningen på listan på plastsaker i mitt badrum. Här kommer andra hälften, och om jag tror att det finns ett bättre allternativ.

Balsamspray – En spray som reder ut håret och gör det mindre elektriskt. Här har jag ingen lösning faktiskt. Det är en produkt som jag älskar, men nu dock varit utan tre veckor, så kanske jag ska se hur länge det går utan. Dock har jag nyligen klippt håret och då är det alltid mindre trassligt, men samtidigt är vintern och det elektriska håret på kommande.

Volympulver – En onödig produkt för att ge volym i håret. Fick med den i ett skönhetspaket och kommer inte att köpa en ny, den känns inte ens speciellt trevlig i håret.

Saltvattenspray – Fick denna i samma paket och jag använder den ibland, men tror inte att jag har ett enormt behov av att köpa en ny då den är slut. Dock går ju sprayburken att återanvända till förvara sina hemgjorda produkter i, så det gör ju det lite bättre.

Linsputs – Ja om man vill tvätta glasögonen riktigt noggrant. Men det går väl med vatten och två eller? Vet faktiskt inte.

Ögonkräm – Hittar inget plastfritt allternativ, och inte heller riktigt något bra recept för att göra sin egen. Så ingen lösning här heller.

Hårborste – Det här är ju lite ett problem eftersom det jag upplever att fungerar allra bäst för mitt hår är en tangle teezer, som ju är helt i plast. Har dessutom flera stycken hemma, och jag kan ju bara använda en åt gången. Men vill man bli av med all plast får man väl byta ut mot en borste i trä eller metall med metallpiggar eller av naturhår. Tyvärr klara jag inte av naturhår eftersom jag bara tycker det gör håret mer trassligt och elektriskt.

Sminkborttagning – Det verkar finnas en hel del alternativa sminkborttagningar som är som tvålar, till exempel från Lush. Så klart lite jobbigare än flytande som man bara sveper bort med en pad. Men ja vill man ha det kanske man kan göra själv.

Tandborste – Kanske det största problemet, eftersom man behöver en tandborste och en bra tandborste. Har inte hittat någon jag tycker verkar vettig i annat än plast. De i trä ser nästan löjliga ut och så vill jag ju dessutom ha eltandborste. Har ni tips så ge dem!


Tandputs – Ni vet små borstar man putsar mellan tänderna med. Finns faktiskt sådana i metall vet jag, så kanske en byt till dem.

Tandtråd – Lite samma här, tråden är ju plast och man behöver en ordentlig tandtråd så har ingen lösning.

Tandkräm – Lite samma här, det blir så svårt med produkter som måste vara bra och av kvalitet. Hittar någon tandkräm i glasburk på naturbutik men jag vet inte hur mycket jag kan lita på det. Och det är även en produkt jag inte skulle göra själv, och man vill nog ha tandkräm med fluor i.

Deodorant – Det är ju lite av en trend av att göra sin egen deodorant men att hitta en färdig utan plastförpackning är svårt. Den jag har nu är glas men har plast kork och roll kula så klart.

Ansiktskräm – Här skulle jag leta i diverse naturbutiker efter förpackningar utan plast, och som alla krämer finns det recept på att göra själv. Men det verkade lite mer invecklat då jag kollade upp. Antagligen för att ansiktet är känsligare och för det behöver man oftast något lite annat än på resten av kroppen. Mitt ansikte tål ganska mycket och är torrt så skulle säkert egentligen fungera för mig att massera in någon olja varje kväll (men ta inte efter min hudvårdsrutin för den finns inte).

Rakhyvel – Jag har en som jag gillar mycket, där man byter ut rakbladsdelen och behåller skaftet, och jag gillar verkligen att ha de där gel stripsen runt om som gör att hyveln glider bättre. Det finns rakhyvlar i metall att få, men jag är kanske inte redo att byta ut min nuvarande ännu.

Bomullspads – Ja själva padsen är ju inte plast, men förpackningen. Och det vet jag allvarligt talat inte om det finns något annat allternativ. Jag är ju långt ifrån färdigutbildad i ämnet.


Tops – Samma här. Det finns tops som har pappersskaft i stället för plast, men lådan de kommer i är fortfarande plast, så jag tycker det är svårt här. Så finns det ju sådana långa med träskaft, men vet faktiskt inte hur de säljs, om de är i plastförpackning.

Nagellacksborttagningsmedel – Här behövs ju riktigt starka produkter, och hittar inte heller några utan plastförpackning. Så en till obesvarad punkt.

Desifictionsmedel – Här är det lite samma sak som med tandprodukterna, du behöver någonting som desinficerar på riktigt, och det är alltid i en plastflaska. Eller ja, man kan ju köpa klar sprit i alko på glasflaska och använda det, det fungerar ju. Men med erfarenhet av att denna sommar ha ett öppet sår på hela handflatan och en gång faktiskt vara tvungen att desinficera med sprit efter vi inte hade hunnit skaffa Desifictionsmedel kan jag berätta att det inte är en trevlig upplevelse. Ja alla medel svider, men det var inget mot vad spriten sved, nästan så att man svimmar. Så ja föredrar nog det som är menat för det.

Alltså jag är faktiskt ganska chockad över hur lång listan blev, och även stolt över att jag hittade bättre allternativ för de allra flesta produkterna. Bara att börja byta ut, produkt för produkt. Och jag har ju faktiskt redan börjat. För den uppmärksamme märkte att jag inte hade med schampoo på listan, det beror på att jag redan har bytt ut flytande schampoo i plastflaska mot en fast schampootvål. Fungerar suveränt och har inget plast. Och så gör jag som sagt min egen hudsalva. Skulle typ vilja göra samma sak med sminket, men vet att det är så otroligt mycket svårare dock. Och man måste ju börja någonstans. Kanske jag får försöka där att då en produkt tar slut så söker jag runt för att hitta ett plastfritt allternativ att köpa i stället. Och så är det ju bara att fortsätta till köket och så vidare.
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar