tisdag 4 september 2018

Sommaren som "pescetarian"

Jag har inte velat gå ut med det här på bloggen i och med att det känns som att man då får så mycket negativa reaktioner, men nu efter sommaren är jag beredd att berätta om det. Jag bestämde lite innan jag flyttade till Hangö inför sommaren då jag skulle jobba i Ekenäs, att nu då jag lever ensam ska jag försöka leva som pescetarian under sommaren, alltså att jag inte äter kött, förutom fisk och skaldjur. Bestämde också att jag inte kommer att orka vara jobbig utan om det bjuds på mat, kommer jag att äta oavsett om det är kött eller inte. Så inte helt fullt ut, utan mest då jag är ensam och köper maten. Så nu tänkte jag summera hur det har gått.

Riktigt bra faktiskt, var lite osäker då jag är så kräsen och inte gillar så mycket vegetarisk mat. En proteinkälla jag har fastnat otroligt mycket för är pulled havre, som alla för något år sedan var så galan i då det kom ut i butikerna. Då smakade jag inte och förstod så inte heller hypen, förstår faktiskt inte hypen heller nu riktigt. Ja jag tycker att det är riktigt gott, man måste ju krydda den för i sig själv smakar den absolut ingenting. Men främst är det enligt mig det bästa substitutet för malet kött om man av etiska skäl inte vill äta det, med rätt och mycket kryddor smakar det ju samma sak i princip. Det har jag i alla fall ätit mycket av i sommar, och även tvingats lära mig att krydda maten, just av ovannämnda orsaker, någonting som jag inte varit speciellt bra på.

På restauranger är det ju vanligtvis inget problem, för så gott som alltid finns det ju någon fiskrätt som går att välja. Måste säga att jag själv inte är speciellt förtjust i restaurangernas vegetariska portioner, eftersom det nästan alltid finns någonting som jag inte gillar där. Typ svamp eller zuccini. Men fisk eller skaldjur som sagt, vilket ofta är det jag annars också skulle välja eftersom det är det jag gillar allra mest. Det var egentligen från det allting började. Har så länge tänkt på etiken jag inte alls står bakom i djurhållningen i världen och så klart även miljöaspekten. Och insåg ett tag att nu hade det gått två veckor utan att jag ätit egentligen något kött alls, för får jag välja väljer jag skaldjur framför allting. Det är det bästa jag vet. Så tänkte jag att jag kan väl testa på det här sättet. Ingen jättestor förändring och inget super dramatiskt, utan mera bara att lite testa mig fram om det faktiskt går att leva utan det där köttet. Och bra har det gått och måste säga att jag knappt har tänkt på det eller saknat det speciellt mycket.

Och nu måste jag ju ännu tillägga att jag tycker kött är riktigt gott, och att de gångerna jag blivit bjuden på en biff som kommer direkt från grillen visst har jag ätit och tyckt att det är suveränt gott. Det är kanske mest det där malet köttet och sådant som man har ätit till vardags som jag inte känner att jag saknar, och inte saknar jag biffen egentligen heller för om jag vill ha en riktigt god middag äter jag en stor hög med räkor, som jag älskar mer än biffen. Och nej jag vet att fisken och skaldjuren inte heller är miljövänliga på något sätt och knappast etiska heller, men i mina tankar var det så att de vill jag inte lämna bort ut kosten och därför valde jag att göra så här. Och snälla nu, måste säga det här för jag vill inte bli hatad eller att folk ser ner på mig, jag bryr mig inte alls om vad andra äter eller tänker om sin mat. Och jag vill därför inte heller att någon ska döma mig för vilka val jag gör, jag äter vad jag äter och det gör jag när jag äter ensam och köper min egen mat. Det som bjuds på det äter jag. Är verkligen så otroligt nervös för det här inlägget för vill inte få skit för mina åsikter och vad jag väljer att göra.


<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar