lördag 15 september 2018

Vad jag saknar hemifrån

Nu har jag varit i Sverige ett par veckor, och självklart har jag märkt saker jag saknar från Finland, så jag tänkte att jag skulle berätta lite om det. Och ja självklart saknar jag mina vänner och familj och så men jag tänkte lite på annat, som jag själv inte hade tänkt på att jag faktiskt saknar, och att är så bra i Finland.


  • Reittiopas. Kan vi snälla bara inse en hur genialisk uppfinning den hemsidan är! Visst Google maps har en lite liknande funktion men i huvudstadsregionen i Finland fungerar ändå Reittiopas bäst, och det finns inget som skulle fungera lika bra här. Här måste du veta om du ska ta buss eller tåg eller annat, och söka dig fram på olika sidor till den bästa rutten. Om du vet att du ska ta buss inom Uppsala är det lite lättare, men då måste du veta vad hållplatsen du ska till heter för att det ska bli en lyckad sökning, och vem vet nu det!
  • Hundar, jestas vilken hundabstinens jag har! Och jag har inte varit här speciellt länge och ändå är suget efter hundmys så otroligt stort. Hoppas verkligen vi får umgås lite med skolans hundar sedan då jag går etologikursen.
  • Taffel chips. Alltså jag gillar ju chips, har inte ätit speciellt mycket här ännu men nog smakat på olika fester och så då någon haft med sig. Och jag trodde liksom att chips som chips och att OWL i Sverige har riktigt bra chips, men alltså nej. Vårt Åländska chipsföretag har någon magi i sina maskiner för oj vilka goda chips de gör!
  • Trodde aldrig att jag skulle säga det, men den finska mentaliteten att få saker gjorda. Jag är så van vid att hemma gör man det som behöver göras och så är det gjort att jag inte tänker på det hemma men här, då alting ska diskuteras och funderas så mycket på och allting ska förklaras och gå in på sidospår och så vidare, då saknar jag verkligen det där att bara göra. Finland är ju lite som Nike där, Just do it.
  • Ett bra fungerande eget kök. Ja det är faktiskt lite jobbigt att dela kök, eftersom alla inte har samma standarder på vad som är rent och hur man fixar i köket och så vidare. Och ja vilken lyx det är att ha induktionsspis.
  • Unicafé. Det är faktiskt sant, även om maten där oftast inte smakar jättebra och energiinnehållet i maten vi kan äta i skolans lunchrestaurang är nästan obefintligt är det nu man verkligen uppskattar att kunna äta en lunch för 2,60€. Något sådant systen från staten finns inte i Sverige utan det är ganska dyrt att äta lunch i skolans lunchrestauranger, i jämförelse med Unicafé och de allra flesta har med matlåda och värmer sin egen mat i mikron. Och det är också lite jobbigt tycker jag, men det är väl bara att gilla läget. Men trodde nog aldrig att det var Unicafé jag skulle sakna.

Och som jag sa saknar jag ju självklart familj och vänner, och då jag ser alla evenemang i studielivet hemma nu i början av hösten, scoutsäsongen har startat och allt sådant, visst skulle jag vilja delta. Men samtidigt har jag så mycket roligt att göra här att det nog väger upp. Men jag ser riktigt mycket fram emot om och när någon kommer hit för att hälsa på mig! Och det är ju så klart den största längtan, efter vänner och familj som känner mig på djupet, här finns ju bara människor som kännt mig i två veckor. Och hundar, shit vad jag saknar hundar.
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar