fredag 28 september 2018

Att träna i Sverige

Nu har ju vardagen börjat rulla på här i Uppsala och jag har även kommit igång med träningen, skaffat gymkort och så vidare. Jag går här på Friskis och Svettis, som har bra pris för studerande och rätt bra utbud. Men det är ju nog lite annorlunda än att träna hemma, så tänkte skriva lite och jämföra hur det är att träna här och att träna i Finland. Men det kommer självklart bli lite mera av en jämförelse mellan UniSport och Friskis&Svettis.

Jag går då mest eller enbart på gruppträningspass på gymmet och jag skulle även beskriva dem som väldigt svenska. I Finland är vi vana vid att instruktören står framför gruppen, har mikrofon och beskriver rörelserna man ska göra och visar hur det ska gå till. Här går många pass till så att instruktören står i mitten av salen, deltagarna runt omkring och så är det betydligt mer interaktion i passet, man springer runt tillsammans och stannar inte alls kvar på sin egen plats i salen. Där är jag faktiskt ganska finsk, och vill helst träna för mig själv, vara i min egen bubbla och göra det instruktören säger.


Det andra är att träningen ska vara så himla rolig hela tiden. Instruktören kan plötslig bara ta ögonkontakt med dig och liksom tvinga dig att pressa fram ett leende. Och allvarligt talat, tränar jag ordentligt och hårt, då har jag inte tid att le eftersom jag då lägger min energi på att utöva rörelsen. Det finns inte heller några drickpauser under passet. I Finland säger instruktören med jämna mellanrum att nu vilar vi i 30 sekunder, ta en klunk vatten och skaka av kroppen. Vill man dricka under passet här får man bara själv se till att okej nu tar jag en liten paus och dricker lite, trots att instruktören fortsätter förklara rörelser. Lite konstigt, eftersom man nog måste dricka under timmen då man tränar. Och i de passen där man springer runt i salen och flyttar på sig går det ju inte, för du kommer inte att komma tillbaka till din vattenflaska under passet. Men i de andra har jag nu lärt mig att det bara är att greppa vattenflaskan då jag känner att jag behöver vätska i kroppen.

Det här är en sak som verkligen bara är att jämföra UniSport och Friskis med varandra, och så är jag ju lite bortskämd och van vid nya UniSport Kluuvis snygga och nyrenoverade utrymmen. Men ja hallarna och salarna här är mycket äldre och betydligt mer slitna. Dessutom är golvet väldigt annorlunda här, det är liksom mjukt och gör du någon rörelse där du har mycket tyngt på knäet är det inte konstigt att det blir en grop kvar i golvet efter ditt knä. Och kolven är även väldigt hala, lite svett på dem och skorna bara glider iväg. Och det är kanske även orsaken till att det inte heller finns ordentliga gymmattor i salarna. Vill man ha någonting under sig då man gör magmuskler eller andra rörelser på golvet finns det en liten ruta man kan ta, den är ungefär 70x70cm och du kan alltså inte på något sätt ligga hela du på den. Det upplever jag även lite konstigt, för mattan har ju nog en funktion, även om golvet är mjukt.


Så ja, även här skulle jag säga att jag föredrar passen och träningen på UniSport men det funkar på Friskis&Svettis också och jag kommer nog att träna här hela året. Och kanske kommer jag till och med att anpassa mig och bli mera svensk i min träning.
 <3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar