torsdag 13 september 2018

Den gamle och havet

Jag har äntligen lyckats! Den punkten som har varit en av de jobbigaste på läsutmaningen är nu uppfylld. Jag har läst en bok med bara en eller två karaktärer, och det blev till slut "Den gamle och havet" av Ernest Hemingway, en riktig klassiker som jag dock inte läst. Jag har ju läst få klassiker så kanske inte så konstigt. Men även den här boken har faktiskt tre personer med repliker men jag väljer att räka det som två karaktärer då det bara är en replik av en annan person och denne inte ens har ett namn i boken. De två karaktärerna är då den gamle, en gammal fiskare och sedan en ung pojke, som varit hans lärling men efter en lång fiskeolycka har pojkens föräldrar tvingat honom att byta båt att vara lärling på.

Därför är den gamle ute på havet ensam och lyckas sedan få den största fisken någonsin på kroken. Boken handlar sedan om den gamles kamp, först mot fisken, sedan mot havet och hajarna och framförallt mot det egna psyket. Jag tyckte boken faktiskt var riktigt bra, brukar inte riktigt gilla klassiker men jag tror att det beror på att boken är så kort. Skulle den vara längre skulle det aldrig fungera, men den är just precis rätt längd. Och så är boken på något sätt även så sorglig, jag kan inte berätta varför utan att berätta allt, men ja jag tyckte det sist och slutligen är en väldigt tragisk och sorglig.

Det är nog ingen bok jag skulle ha läst utan att behöva uppfylla punkten i läsutmaningen, men som sagt jag tycker faktiskt att boken var bra och riktigt läsvärd. Dessutom är det ju en väldigt känd bok och en klassiker, så det hör väl lite till att läsa den. Och om man vill läsa en klassiker tycker jag att den här är ett riktigt bra alternativ. Till alla i högstadiet som måste välja en klassiker att läsa i modersmålet. Läs hellre denna än Greven av Motecristo, det var ett stort misstag jag gjorde även om det inte var ett helt frivilligt val.


<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar