måndag 24 september 2018

En fantastisk dag på Åland

På lördagen steg vi upp tidigt, cyklade till centrum och tog en buss till Grizzlehamn och därifrån båten över till Eckerö på Åland. Jag själv har ju varit på Åland hur många gånger som helst men tänkte att visst hänger jag med, för Åland är så underbart och det blir säkert roligt. Det var stormvarningar och det blåste verkligen mycket, man fick nog hålla i sig ombord på färjan och efter en cykeltur i ösregn på morgonen var vi inte direkt säkra på hur dagen skulle bli. På vägen sprack dock himlen upp och då vi steg i land på Åland sken solen för fullt.


De flesta valde att ta bussen in till Mariehamn och utforska där, jag hade dock kollat runt lite på förhand och sett att det var skördefest på Åland och att det fanns ställen som deltog även på Eckerö. Efter ett litet snack bestämde vi, sex personer, att stanna på Eckerö och tillbringa dagen där. Först tog vi en liten promenad genom skogen, ja jag ledde dem lite fel eftersom vägen som skulle ha funnits där enligt Google maps inte fanns så det blev en tur genom skogen bara för att försöka hitta en väg. Men kompisarna var nöjda och tyckte det var trevligt att vandra i skogen. Och till slut hittade vi fram till viltsafarin som var vårt mål, och hann till och med till den turen vi planerat.


Vi fick då för 11 euro åka på en 45 minuters tur med en vagn efter en traktor och se en massa djur på nära håll. Djuren var tama och matas där och bor i en stor inhägnad, så nej de är ju inte vilda. Men att vara två meter från en kronhjort som verkligen visade varför arten heter som den gör på svenska var ändå mäktigt. Så vackra djur och eftersom de fick lite havre kom de glatt fram till vagnen och lät sig bli fotograferade.


Ser brutal ut men den bara gäspade

Konungen som så passande hette Caesar. Femton år och härskar över flocken, längre in i skogen fanns en sexårig tjur som väntar på att Ceasar om flera år ska blir för svag så att han kan ta över flocken.

Hornen är ju verkligen sjuka, och att de växer ut på nytt varje år är så galet.


Nästa stop var hos lamorna. Det var bröderna Asterix och Idefix som för tillfället var sura på varandra och hade ett stort syskonbråk, därför fick vi inte gå in i inhägnaden. Men vi fick dock mata dem genom stängslet och låta dem äta ur handen på oss. Man kunde inte annat än skratta åt lamorna för deras miner och uttryck är ju löjligt lustiga.

Sötaste var ändå brödernas kompis Ouzo, som är av den sorten med päls man gör kashmir av. Hans ull används dock inte och han får ha den även på sommaren. Och visst är han ju ståtlig, och riktigt gullig.

Som en stor hund

Han gav oss även en uppvisning i hur lamorna sandbadar


Så fick vi se en flock med vildsvin, de hade kultingar födda både i mars och i juni. Den fick vi inte röra, vilket var förståeligt men vi var ändå väldigt nära deras middagsbord med potatis. Och smaskandet gick inte att undgå. Roliga djur men dessa skulle man inte vilja möta i skogen.



Till sist fanns det även två strutsar i reservatet. Det är ju fåglar som är riktigt konstiga. Jag menar, bara kolla på dem!

Och även dem fick vi mata, det är coolt att jag nu har matat en struts från handen. Den tog även lite tag i mitt finger men det gjorde inte alls ont och gjorde kanske mera att jag inte var så rädd för dem mera.


Resten av dagen tog vi en promenad längs stranden, besökte ett mysigt café och lanthandel som också var en del av skördefesten och bara njöt av Åland. Vi hittade dessutom en buske med havtorn så vi plockade även lite bär för att hålla oss friska.





Jag måste ju fotografera lite vågor, och fick faktiskt några bilder jag är nöjd med



Solnedgången från färjan

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar