måndag 1 oktober 2018

En helg mitt i ingenstans

Ganska spontant i början på förra veckan bestämde vi oss för att åka på en roadtrip över helgen. Vi sökte runt och hittade ganska snabbt en billig hyresbil samt en stuga på Airbnb i Dalarna riktigt ute på landet. Miriam, Melody och jag startade på torsdagen sent på eftermiddagen på grund av långa skoldagar. Vi tog en paus i Gävle för att äta på Max för första gången. Tänk att jag varit ungefär en månad i Sverige utan att äta på Max! Och sent, närmare klockan 22 körde vi in på en minimal sandväg och hittade till slut rätt stuga, och nästan genast släppte den lilla oro vi byggt upp i och med att vi bara körde längre och längre in i skogen. Stugan var så välkomnande, hade mysig belysning tänd åt oss och vi förälskade oss genast i den. Ett glas vin och lite kortspel i soffan och sedan gick vi och lade oss, jag i övre sovshlafen i världens mysigaste krypin.




Huset var självklart inrett med en massa dalahästar i olika färger och mönster

En av de många gulliga sakerna i stugan var kortet som förklarade att stugan var barndomshem till uthyrarens pappa och att han under sina pensionsdagar gillade att tälja smörknivar, att de har miljontals så vi kunde ta hur många som helst. Så vi åkte hem med fickorna fulla av smörknivar.


Efter en skön natt och god frukost satte vi oss igen i bilen och styrde mot Sälen, eftersom där skulle finnas trevliga vandringsleder. Så vi sökte fram en och vandrade i princip hela dagen. Det blev ungefär 12,5km vandring och med pauser och så vidare tog det ungefär fyra timmar. Rutten gick runt uppe på ett fjäll, inget jättespecielt med utsikt och så men i alla fall en riktigt trevlig vandringsled och vi njöt av att vara ute hela dagen. Och även om vi troligtvis valde den mest vindiga platsen att äta vår medhavna pastasallad på så smakade den självklart bättre än någonsin då den åts utomhus.


Får fotografen själv säga att hon gillar den här bilden ganska mycket, och självklart finaste modellerna Melody och Miriam.




 Tillbaka i stugan (vi tog även en sväng via en liten by i området för att se oss omkring lite) landade vi utmattade i soffan och slappade en stund innan vi lagade en god middag och sedan hade en mysig kväll med kortspel och vin. Jag tror vi alla somnade lite efter klockan 22 den kvällen, lyckliga men utmattade. Nästa morgon efter närmare tio timmars sömn och sedan frukost var det tyvärr redan dags för oss att packa ihop och städa upp i stugan, och självklar knäppa de sista bilderna och skriva i gästboken. Sedan var det dags att vara lite mera turistiga i området. Vi styrde mot fabriken för dalahästarna, ett måste nästan. Och jag blev i alla fall inte besviken.


Vi fick se hästar både täljas och målas, och fick veta att de små tar ungefär 6 minuter att tälja. Ganska bra timlön blir det ju om man gör 10 i timmen och de säljs för ungefär 120 kronor. Men ja självklart är där ju målning och sådan. Men den tar inte heller många minuter även om den görs för hand.



Efteråt tillbringade vi så klart lite tid i butiken och gick faktiskt ut med varsin egen dalahäst. Ni kommer att få se min i ett senare inlägg. De andra tjejerna valde den klassiska röda medan jag självklart hittade en som passade mig väldigt bra. Både mig som person och min inredning här.

Och självklart turistbilder med den stora hästen på gården


Vi tog även ett stopp i Tällberg för att kolla på utsikten öven en fin sjö, gå i hantverksbutiker och äta lunch. Även här, precis som på de andra ställena också var hösten redan i full gång och träden fint färgglada. Efter det stoppen började det dock regna så vi åkte till Falun och något annat ställe men regnet gjorde att turistandet inte var så lockande mera. Så vi tog oss hemåt, återigen med stopp i Gävle och var hemma i Uppsala redan tidigt på kvällen. En lyckad helg och sedan ännu en ledig söndag efter det, jag är ännu en gång väldigt glad. Inte vinner ju fjällen och sjöarna havet och skärgården på långa vägar, men vackert och trevligt är det även där.


Resan erbjöd allt ett bra veckoslut innehåller, så glad att jag träffat dessa tjejer. Samtalsämnena var allt mellan himmel och jord, högt och lågt, allt. En del ganska djupa diskussioner om skilsmässor, saknad och uppskattning av ens nära som faktiskt ledde till en del tårar. Men sedan har vi även skrattat så att vi gråtit av det också, till exempel åt att jag i ungefär 45 minuter trott att Miriam hela tiden ville ha ett halvt kex trots att hon bad om ett havrekex men på tyska så i mina öron lät det som ett halvt. Om mitt utbyte fortsätter så här så är jag inte förvånad över att alla säger att det är det bästa året i deras liv.
<3 : Madde

2 kommentarer: