onsdag 3 oktober 2018

Filmvecka

Förra veckan var ingen vanlig föreläsningsvecka i kursen jag går just nu. I stället skulle vi i grupper göra en film på 1-3 minuter som behandlade ett miljöproblem, eftersom kursen Environmental communication går ut på hur vi ska tala om miljöproblemen och hitta lösningar till dem. Varje grupp fick en egen kategori och min grupp skulle göra en dokumentär eller en mokumentär, alltså en parodi på en dokumentär. Vi bestämde ganska snabbt att göra en mokumentär om djurtester.

För att inte göra filmen för allvarlig hittade vi på en sjukdom som kronisk hicka (jag vet att det faktiskt finns men är ganska ovanligt och inget man kanske aktivt söker bot på). Vår huvudperson med hicka hade hört talas om ett labb där medicin mot detta tas fram. Hon åkte dit och talade både med forskarna och även med testdjuren, nämligen hundarna. För att göra det till en mokumentär gjorde vi alltså voiceovers på hundarna så att de fick komma till tals. Det finns en hel del hundar på skolan som används till bland annat djursjukskötarutbildningen och sådant, så vi använde oss av dem.

Det var mysigt att vara och filma hundar men det fanns även så mycket komplikationer i hela processen. Vi visste ju att djur är svåra att få bra på film, men det gick faktiskt riktigt bra. Och sedan tt samarbeta med helt nya människor, varav vissa aldrig gjort film förr och andra gjort en hel del sådant i sin tidigare utbildning. Vi var två som visste en del om hur man gör och hur det går till och emellanåt blev det kanske lite diskussioner om vi verkligen behövde så många tagningar och så vidare.

Det sköna var sedan att vi inte själva behövde redigera filmen, utan det gjordes av en professionell filmskapare. Det gjorde även att allas filmer blev riktigt snygga och coola. Dock försvårade det även filmandet en del, eftersom vi hela tiden måste tänka på att göra allt så klart som möjligt för klipparen. Vi kunde liksom inte bara ta en massa bilder och sedan i redigeringsskedet kolla vad som blev bäst och vad som passade in var. En intensiv vecka som ändå var riktigt rolig. Dock var jag helt slut efter de lång inspelningsdagarna. Men coolt att vi på två timmar gjorde ett manus och sedan på ungefär fem timmar filmade in allt material.

Av upphovsrättsliga skäl och för att skydda oss får vi inte publicera filmen, men här får ni i stället en bild på en av de underbara hundarna vi filmade. Dessutom en av valparna på området.

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar