onsdag 10 oktober 2018

Sluta stirra!

Jag känner att det finns ett problem jag måste ta upp. Ett problem som gör mig så jäkla obekväm men även så förbannat arg. Det handlar om träning. Hemma i Helsingfors då jag tränar på UniSport och går på gruppträningar är det ungefär 95% tjejer på passen, och eftersom det är en gymtjänst som fokuserar på studerande är de män som går på gruppträningspassen i min egen ålder. Och inte för att vara åldersrasist men det känns verkligen som att de vet bättre hur man beter sig. Och ofta är de killar som går på gruppträningspassen sådana som föredrar att stå ganska långt fram i salen och så vidare.


Men oj vilken skillnad jag märker här i Uppsala då jag tränar. Här går jag ju på ett allmänt gym och på gruppträningspass med alla åldrar. Även här är de allra flesta kvinnor men även en större del män än jag är van vid. Och alltså det är inte ett undantag att ha en (än mig) äldre man någonstans bakom sig som man bara känner att stirrar. Nej det är dessutom inte bara en känsla, det är fakta, för vänder jag lite på huvudet då vänds blicken snabbt bort. Allvarligt talat! Sluta! För då jag är och tränar då vill jag ju fokusera på just det, att träna. Inte ödsla extra energi på att tänka att nu stirrar någon igen på mig, vilken ställning befinner jag mig i då jag utför den här övningen, vad jag ska göra för jag känner mig så otroligt obekväm i situationen.


Sanningen är ju att det inte är jag som ska behöva göra någonting alls. Det är personen som ska sluta stirra. Och ja jag vet "inte alla män" och så vidare, men faktan är även att det är män som i huvudsak utför sexuella trakasserier och i de här fallen är det män som stirrar. Ja jag har en rumpa, det är en kroppsdel, ja jag använder tighta träningsbyxor för de är sköna, och det bästa att träna i, nej det ger sig inte rätten att stirra sönder. Och ni som tror att ni tittar lite diskret, det är inte diskret.

Det här är ju allvarligt talat ett helt sjukt beteende, jag har till och med varit med om att jag varit på ett pass och en äldre man kommit in i salen (träningssalarna här är sådana att men kan komma och gå när som helst under passet då de är öppna hela tiden) gått ett varv och sedan gått ut igen. Och oj vad passande att vi just då höll på med en övning där man står på alla fyra och gör en kissande hunden övning. Hur kan det här ens vara möjligt.


Vill ni ännu veta vad det värsta är? Att jag medan jag skrivit det här inlägget och efter att det är klart så många gånger funderat och undrat över om jag verkligen ska skriva det här, ska jag verkligen publicera det och så vidare. För att normerna fortfarande säger att jag ska vara tyst och låta det här hända, att det är jag som ska skämmas över att detta sker där bakom min rygg och att jag för allt i världen inte ska peka ut dem som gör så här, de som gör fel i det här fallet. Därför publicerar jag nu, för jag ska inte skämmas, jag ska inte ha tankar om att jag gör fel, för det är inte mig det är fel på i det här fallet. Så sluta stirra tack!


<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar