fredag 19 oktober 2018

Jag är Adua

För att uppfylla punkten "boken är skriven av en invandrare" i bokutmaningen fick jag faktiskt googla runt lite. Det var svårare än jag trodde och hittade till sist boken "Jag är Adua" som behandlar invandring men författaren Igiaba Scego är faktiskt andra generationens invandrare, alltså född i Rom, dit hennes föräldrar flytt. Men eftersom det var så svårt att hitta en bok för den här punkten tycker jag att det är godkänt.

Boken utspelar sig i tre olika tider. Det är killen Zoppe som åker från Somalia för bättre arbete i Rom. Senare får hans dotter Adua gör samma flykt i hopp om en filmkarriär, och i nutid räddar hon en yngre man genom att gifta sig med denna för att han ska få stanna i Rom.

Jag har lite svårt att greppa boken. Den är inte svårläst på något sätt utan löper bra, språket är trevligt och formuleringarna är lätta att tycka om tror jag. Men boken är ganska kort och att ha alla dessa tre historier att löpa parallellt blir lite förvirrande anser jag. Jag förstod allvarligt talat hur allting hängde ihop först då jag läste en recension om boken, och jag måste söka runt för att komma ihåg vad boken handlade om och vilka karaktärer det fanns. Det är tyvärr inget högt betyg för bokens berättelse. Så hur mycket jag än tycker att ämnet i i boken är bra, hur bra språket än var och hur trevligt enkel boken än var att läsa kan den inte få högsta betyg baserat på berättelsen. Och även de kort berättelsestumparna håller, varje kapitel enskilt fungerar och är en bra liten berättelse men någonting i hur de knyts ihop har helt tydligt inte fungerat. Så skulle därför säga att det är en hel okej bok.


Två punkter kvar i läsutmaningen, och de två böckerna ligger på mitt nattduksbord.
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar