tisdag 22 maj 2018

Kan vi sluta kommentera kroppar NU

Jag tänker ta upp den här diskussionen, även om jag absolut inte på något sätt är en av dem som drabbas värst av det här. Men det här är ett enormt problem i vårt samhälle och om det här problemet får mig att känna så som det gör, så hur känner sig inte de som drabbas allra värst av problemet. Jag vet att jag är priviligerad, jag ses som att jag "har rätt kroppsstorlek", jag stämmer in på många av samhällets normer då det kommer till utseende och så vidare. Och därför är jag lite orolig för att skriva det här inlägget och vill därför säga att jag inte vill kränka någon och hoppas att ingen blir sårad. Men nu är jag så arg på det här att jag måste skriva om det. För om det får någon av dem som läser det här inlägget att ändra hur hen talar om någon kropp så är det värt det.

Okej så till problemet. Vi kommenterar kroppar runt omkring oss alldeles för mycket, på helt fel sett och utan att inse konsekvenserna av det. Alldeles för ofta händer det att det första som händer då man talar om en person är att hens kropp kommenteras. Oberoende om det är positivt, negativt eller bara ett konstaterande, det är inte okej. Och även om du inte säger det till personen, även om personen aldrig kommer att få veta vad du har sagt om dennas kropp vet du aldrig hur din kommentar påverkar den du talar med. Jag kan säga att jag för tillfället har ganska mycket komplex med min kropp (och nej jag vill inte ha några kommentarer om att min kropp är så fin eller någonting annat, för det är just det vi ska sluta med, att kommentera kroppar!), det är inte så många som vet om det och det är just det jag vill få fram, du kan aldrig veta vad den du talar med tänker om sin egen kropp och hur din kommentar om någon annan påverkar hen. För även om du skulle tycka att personen du talar med har världens finaste kropp enligt dig vet du aldrig vad hen själv tänker om sin kropp.


Och här har det ingen skillnad om kommentaren är positiv eller negativ, hur det påverkar kan ändå vara väldigt negativt. För även om den kroppen som kommenteras inte alls liknar min kropp så börjar jag att tänka på min egen kropp. Om det är negativt någonting i stil med att jag är så rädd att min kropp ska bli som den eller liknande, om det är positivt är det otrevligt och tankar om att man aldrig kommer bli lika "bra" som den kroppen. Och allvarligt talat förstår jag inte alls poängen med att kommentera en kropp. De flesta av oss tänker redan alldeles för mycket på hur vår kropp ser ut och hur vi borde ändra den, så varför ska vi fortsätta kommentera andra och även våra egna kroppar med andra, så att vi funderar ännu mer på vår egna kropp och hur vi borde förändra oss.

Enligt min mening kunde vi och borde definitivt sluta kommentera kroppar helt och hållet, för det finns väldigt lite nytta med just det. För någon. Den enda som får kommentera din kropp är enligt mig din partner, och hen får säga enbart positiva saker om din kropp, ingenting som kan ha en negativ klang på något sätt och ingenting som "jag tycker om dig trots... ´valfri kommentar om kroppsdel´". Den andra som har lov att kommentera din kropp är en utbildad läkare om det för din hälsa verkligen är nödvändigt. Och jag tror faktiskt att det händer ganska sällan som det är hur kroppen ser ut som är problemet, problemet i så fall är något annat och då tar läkaren upp det. Ingen har rätt att utan utbildning kommentera en kropp i hälsoskäl enligt mig. För tro mig, personen har tänkt på det du kommenterar ungefär 150 000 gånger helt själv och behöver inte din kommentar för att bli påmind om det hen går och grubblar över. Vi vet ju nog hur vi själva ser ut och oroar oss tillräckligt mycket för våra kroppar alldeles själv.


Här tror jag att ett argument mot är personer som är för smala för sin hälsa och inte ser sin smalhet själva. Och jag är inte alls sakkunnig på det här området men jag är ändå ganska säker att det inte heller här hjälper med att kommentera kroppen och att det inte är det som är problemet. I en sådan situation behöver personen professionell hjälp och det är ingen lätt sak men jag tycker faktiskt inte att kroppen ska kommenteras här heller utan i stället övertala personen att gå och besöka en läkare och kolla upp sin hälsa.

Så för att summera inlägget med en mening, SLUTA KOMMENTERA KROPPAR!
<3 : Madde

2 kommentarer:

  1. Helsike så bra skrivet Mette! Hoppas många läser detta å tar det till sig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja verkligen, börjar bli så trött på att en massa problem och illamående vi har i samhället beror på det här och ändå fortsätter vi kommentera andra och oss själva... :)

      Radera