lördag 26 maj 2018

Gör din egen tzatziki

Den här våren har jag blivit lite intresserad av och även lärt mig att göra diverse olika såser. Och jag tänkte dela med mig av några här då och då. Så först ut är den enklaste av dem alla, men även en så galet god sås, nämligen tzatziki. Såsen med det jobbigaste namnet att skriva, måste googla varje gång hur man skrivet det. Men i alla fall, så här gör du din egen tzatziki.

Du behöver grekisk eller turkisk yoghurt, gurka, vitlök och olja (oliv eller ryps). Själv föredrar jag faktiskt att göra av turkisk yoghurt, trots att man väl borde göra det av grekisk då såsen kommer därifrån. Men jag vet inte helt skillnaden på de olika och det har nog blivit bra med båda. Den turkiska blir lite lösare i konsistensen annars ingen skillnad. Gurka enligt känsla, brukar köra i en halv ungefär, på ganska varierande mängd yoghurt. Men det kan man ju lägga till efteråt om det känns för lite.

Börja med att skära gurkan på hälften och skrapa sedan med en sked bort mitten, där det ju är exakt bara vatten i grönsaken. Men släng inte bort det utan är upp det, man behöver mera vätska i kroppen och det är onödigt att slänga mat!

Riv sedan gurkan, kan vara ganska grova strimlor, annars är risken att det blir bara vatten, då det ändå är gurka vi talar om.

Lägg sedan den rivna gurkan i ett hushållspapper, brukar köra dubbelt...

...och pressa ur överflödig vätska ur gurkan.

Blanda sedan ihop gurkan och yoghurten i en skål.

Pressa i lite vitlök, och hur mycket du än gillar vitlök så lita på mig och lägg i max en klyfta, brukar själv lägga en halv och då gillar jag vitlök! Vitlökssmaken sugs i ordentligt ändå och det blir nästan alltid ändå för mycket vitlök om såsen står länge.

Sist blandar man i olja, brukar använda olivolja men ryps fungerar också bra. Och som ni märker har jag inte riktigt några mått utan kör helt enkelt på känslan och vad som ser bra ut och så måste man ju smaka också.

Servera till burgare, tortillas, potatis ja man kan ju äta tzatziki till allting! 

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar