onsdag 23 maj 2018

Bommar och blåsor på vaden

Igår satte jag mig på hästryggen efter en och en halv vecka. Bilen visade att det var 25 grader varmt och även om jag bara hade top på övrekroppen kändes ridbyxor nog som ingenting man frivilligt borde sätta på sig en sådan dag. Jag var svettig redan innan jag hade suttit upp. Dessutom hade jag lektion så jag kunde inte ens välja att ta en liten lugn tur i skogen på grund av värmen. Baba tyckte dessutom inte heller att man ska arbeta en dag som denna och protesterade en hel del och vägrade gå framåt. Efter mycket arbete galopperade hon ändå snällt med mig och bockade inte en enda gång första delen av lektionen.

Efter att ha jobbat med att få galoppen att rulla fick vi rida lite travbommar och sedan göra lite galoppfattningar mellan dem. En övning som kändes väldigt svår för oss då vi fick instruktioner, att jag skulle lyckas lyfta galopp på rätt ställe och galoppera endast en sträcka på 10 meter. Eller ja att få henne att sakta ner var ju inget problem. Men det gick faktiskt helt okej, visst var hon trög och trött men vi galopperade på rätt ställen även om hon nog här började tycka att nu räcker det faktiskt med jobb idag. Här började hon lite protestbocka men det handlade inte om att hon blev sur på någonting jag gjorde fel utan för att hon var trött och inte ville arbeta mera. Och det bästa var at jag kunde strunta i det, säga till med spöt och fortsätta galoppera. Visst går det framåt med tjejen, för ungefär en månad sedan kunde och vågade jag inte galoppera henne och nu går det riktigt bra till och med. Det bästa och viktigaste är ju faktiskt att jag inte längre är rädd för hennes bockar, vi har en gång haft den stora fighten då jag vann och nu om hon försöker protestera eller testa gränsen så räcker det med att jag säger åt henne att nu gör vi inte så så fungerar det igen. Känns som en riktigt bra vinst! Nu fortsätter vi att jobba hela sommaren.

Ni som har följt med mig länge här på bloggen har tidigare fått läsa om mina problem med vaden och vet ni vad, nu får ni läsa lite till om mina vader. Kan tänka mig att ni väntat. Men ja alltså jag har haft mycket problem med mina vader till och från sedan början på högstadiet, och de ändrar ganska mycket i storlek också till och från. Eftersom muskeln sväller då den blir irriterad och överansträngd och så vidare. Nu har jag en tid under våren känt då jag rider att det gör ganska ont i vaderna, men har inte tänkt desto mera på det, de ansträngs ju i den sporten och med tighta chaps på benen känns det ju. Igår kändes dock lite extra mycket och jag tog av chapsen så fort jag satte av hästen. Hemma då jag bytte kläder märkte jag dock att som vanligt har jag märken av ridbyxornas sömmar och strumpornas kant på vaderna. Men även någonting annat. På högra vaden, där den gnids mot sadeln då man riden har en fin rad små blåsor bildats.

Jag antar att det är kombinationen av värmen, att mina chaps för tillfället då mina vader är lite svullna  är aningen för små och antagligen har ridbyxorna där under suttit lite dåligt och skavts mot sadeln i en dryg timme. Men jag blev bara lite konfunderad, vem får ens skavsår och blåsor på vaden. Visst att få på fötterna, mellan fingrarna eller liknande men mitt på vaden. Det är ju inget farligt men jag går och funderar nu om jag måste köpa ett par nya chaps i en större storlek för att kunna variera beroende på hur svullna mina vader är.

Och det är inte ens normala blåsor som är spända och vätskefyllda, eller de är vätskefyllda men själva blåsan är tunn och rörlig och vätskan kan likson flyttas mellan de olika blåsorna. Så konstiga.

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar