tisdag 15 mars 2016

Goodreads

I det här inlägget tänker jag tipsa om en app. En app för alla som älskar böcker och att läsa, nämligen "Goodreads".



I appen hittar du så gott som alla böcker (jag har inte ännu stött på någon som inte finns på Goodreads), även böcker av små finlandssvenska författare. Du hittar dessutom alla versioner som finns av böckerna, säg att du till exempel läser en bok på svenska översatt från engelska. Då du letar upp boken hittar du antagligen orginalversionen, går du in på bokens sida hittar du fler detaljer om boken och där under kan du se hur många olika versioner av boken det finns. Sedan kan du scrolla igenom dessa versioner och hitta den svenska versionen du har läst och välja att byta till denna version.


Alla böcker du fyller i att du har läst (då du startar ett Goodreads konto ska du börja med att välja minst 20 böcker du läst) ska du betygsätta från ett till fem. Sedan samlas alla böckerna i din read-lista. Om du vill kan du dessutom skriva en recension om boken, och du kan alltid gå tillbaka och ändra allting du fyllt i.

Den senaste boken jag läste, den första jag läst ut sedan jag skaffade appen, jag har gett den tre stjärnor (det kommer att komma ett skilt läslust inlägg om den och en annan bok av samma författare).


Kanska min favoritgrej på appen är reading challenge, det vill säga läsutmaning. Här kan du sätta upp ett mål för hur många böcker du vill läsa under året. Mitt mål är egentligen 30 böcker, men eftersom jag redan hade läst fyra då jag skapade min utmaning och man inte kunde lägga till böcker på det sättet så lade jag mitt mål till 26. Sedan varje gång du fyller i att du har börjat läsa en bok och sedan läser ut den kommer den att hamna i din utmaning. Som ni ser har jag läst en av 26 böcker och har klarat 4% av utmaningen. Böckerna samlas sedan i en lista under utmaningen.


Då man söker fram en bok kan man alltså välja, läst, håller på att läsa eller vill läsa som kategori. SÅ hamnar de i olika listor, och så kan du gå tillbaka och kolla till exempel vilka böcker man tyckt att låtit intressanta och lagt i sin vill läsa lista. De böckerna man håller på att läsa syns högst uppe på ens profil och självklart även i listan håller på att läsa. På dem kan man sedan uppdatera läsningsprocessen och då kommer den att fråga på vilken sida du är i boken. Så fyller du i sidnumret och appen räknar ut hur många procent av boken du läst. Nu har jag just börjat läsa den här boken så jag har bara läst 4% av den. 


Du kan även scanna in en bok, det gör du genom att öppna scanningsverktyget o appen och hålla kameran över sträckkoden som finns på bokens baksida. Appen har hittat alla utom två böcker jag har scannat (tyvärr har jag nu bara en av de böckerna till hands) så den är otroligt bra. 

Man kan även kolla in vad ens vänner gör, antingen ta de Facebookvänner som har appen eller söka upp på namn. Då kommer det upp vad de gör på appen och vad de läser på ens newsfeed. På feeden kommer även varje dag upp nya tips på böcker man kanske är intresserad av, man fyller nämligen i början i vilka kategorier man tycker om och är intresserad av. Då har jag bland annat fantacy, chick-lit, humor och så vidare. Varje dag föreslår appen en ny bok från varje kategori. Och på alla böcker kan man gå in, läsa beskrivningen, se  hur andra har rankat den och medeltalet av rakningarna. På det sättet får man en bild av hurdan boken är och hur bra den verkligen är. Det finns så mycket bra med den här appen för boknördar, rekommenderar!

<3 : Madde

2 kommentarer:

  1. Och jag igen tipsar om att hemsidan har fler funktionaliteter och är smidigare att använda än så länge (åtminstone om man ska in och editera böckers data).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, visste inte att det fanns en hemsida, gick genast och kollade. Tack så mycket för tipset, har länge funderat över hur man till exempel får bort en bok från sina böcker, att man varken läst den eller vill läsa den. Men det gick att göra på webbsidan :)

      Radera