tisdag 15 december 2015

Lucka 15: + & - med julen

Jag älskar julen och det finns mycket positivt, men samtidigt känner jag att det finns mycket negativt under ytan och en del saker som enligt mig är alldeles ruttna. Idag tänker jag lista bra mot dåliga saker runt julen.

– Maten, snälla bli inte arg på mig nu men jag är en av de konstiga människorna som inte gillar julmat. Eller jo, förrätten med fisk och rom och det men till huvudrätt... Jag gillar inte skinka eller lådor så jag brukar oftast äta potatis till huvudrätt.
+ Stämningen, jag bara älskar den där mysiga stämningen som faller över allt på kvällen. Man sätter sig i soffan, myser till det och talar och öppnar presenter. Sade jag att jag gillar mys?
– Stress. Jag hatar stress, då jag själv är en sådan stressnarkoman klarar jag inte av då jag själv finner ett sorts lugn och allt runt omkring mig stressar. Jag stressar även själv till julen, speciellt två veckor före, jag lär mig aldrig att köpa presenter i tid. Och jag mår väldigt dåligt av det. Som tur lämnar jag in min tent idag och jag får jullov på riktigt. Så jag har ändå nio dagar kvar att förbereda mig. Men ja, stress får mig att må så dåligt.
+ Allting är så vackert, oftast. Jag menar vem bryr sig om vädret när man väl kommit fram dit man ska? då är det ändå mörkt ute och ljusen brinner i fönstren och överallt annan stans också.
Att så många mår så dåligt under julen och att vissa inte alls gillar julen på grund av att någonting blir väldigt tokigt och hemskt i familjen vid just den här tiden. Vissa har föräldrar som dricker alldeles för mycket alkohol och vissa familjer har inte tillräckligt med pengar för att skapa det där lilla extra, och att efter jullovet i skolan få höra hur fina julklappar alla andra fått och veta att det inte är möjligt i ens familj måste vara fruktansvärt.
+ Jag skäms lite men visst är det roligt att få presenter. Det är också roligt att ge, speciellt då man äntligen hittat på något riktigt bra. Men där är jag faktiskt en femåring, jag älskar att få paket och öppna dem.
– Att hinna med alla. Jag själv har upplevt det lite svårt då jag har haft skilda föräldrar. Det blir plötsligt så jobbigt att välja vem man ska fira jul med och den man inte väljer blir ju besviken. Vi har löst det med att vi var dagen hos pappa och kvällen hos mamma, men det blir på något sätt ändå så att jag ibland får dåligt samvete.
+ Jag vill avsluta med någonting positivt och väljer att avsluta med att säga kärleken. För på något sätt kommer den extra nära på julen, trots stressen, trots att många familjebråk sker på julen. Kärleken finns ändå oftast där, i alla fall hos oss. Och det är väldigt viktigt för mig.

Till sist tänker jag säga att det här bara är mina egna åsikter och inte någon fakta, jag hoppas att ingen tar illa upp och så är jag självklart lycklig över att julen ändå alltid varit en positiv upplevelse för mig och att jag gillar julen. För jag vet att väldigt många inte alls har det så.


<3 : Madde

2 kommentarer:

  1. åååh, nån till som är som jag och inte gillar julmat!!! tycker inte alls om lådor, äter alltid potatis :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, jag har också försökt hitta någon annan!! Alla bara kollar på mig som att jag inte är klok och tycker att maten ju är det bästa med julen... :D

      Radera