torsdag 18 augusti 2016

Praktik på Västra Nyland

När jag nu sitter här på den här färjan mellan Åland och Finland en vecka efter min sista praktikdag passar det sig väl inte bättre än att lite sammanfatta praktiken, så som jag lovat.

Jag gjorde min sommarpraktik på Västra Nyland i Ekenäs. Så jag bodde i Hangö och körde in till Ekenäs så gott som varje dag, några enstaka dagar jobbade jag i Hangö. Då jag kom på min första dag sattes jag genast i jobb och sedan dess hade jag oftast någonting på gång och att göra. Det blev ändå aldrig stressigt tycker jag och jag hade god tid på mig att sköta allting, ibland kändes det faktiskt som att det fanns lite väl mycket tid. Jag kände i alla fall aldrig av det som man genast tänker på då man tänker på journalistiskt jobb, deadlines. Visst fick jag deadlines men det var aldrig svårt att hålla den tycker jag.


Jag har fått testa på väldigt mycket, väldigt roliga och inspirerande grejer och mindre roliga, jobbiga och tråkiga grejer. Jag tyckte att det var väldigt roligt att få skriva om sjöbevakarna, och trafikregler med hästar och hästtävlingar och det var riktigt intressant att intervjua Helena Ranta. Mindre roligt var att läsa igenom protokoll från kommunfullmäktigemöten och sammanställa det till någonting vettigt, eller läsa komplicerade texter på finska och få det till någonting bra. Men genom att göra mycket varierande och olika uppgifter har jag lärt mig massor och fått mycket erfarenhet av allt det här. Dessutom fick jag jobba några dagar i slutet på praktiken som webredaktör, inte det roligaste men även det intressant och lärorikt att se hur det fungerar, hela tiden ha någonting på gång och följa med vad som händer, ringa upp polisen och bevakningscentralen tills de blev störda på mig för att jag ringde så ofta.


Jag har mest positiva tankar om min praktik, jag blev väl bemött, blev medfrågad på lunch, fick göra mycket olika grejer och allt sådant var väldigt bra. Om jag ska säga någonting negativt var det kanske att jag ibland upplevde att det fanns för mycket tid och att jag flera gånger inte hade någonting att göra och att det inte heller fanns någonting. Och så fick jag feedback för allt jag gjort under hela sommaren under min sista vecka. Det kändes lite som att jag skulle ha fått mer ut av feedbacken om jag fått den i mitten på praktiken, då skulle jag ha hunnit tillämpa den mera under själva praktiken. Men överlag är jag väldigt nöjd med min praktik och är glad över att jag hamnade på en lokal redaktion även om jag från början ville vara i Helsingfors. Och jag har lärt mig massor, det är nog behövligt med praktik i dessa studier.


<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar