onsdag 20 april 2016

Molly byter skinn



Flera gånger per år byter min ödla Molly skinn. Det gamla blir helt enkelt torrt och börjar sitta löst. Först blir hon helt vit då den gamla huden dör. När huden sitter tillräckligt löst börjar hon skrap sitt huvud och ryggen mot grottans tak som är skrovligt och det finns flera "piggar" att göra hål i skinnet med. Så skrapar och skrapar hon tills huden börjar lossa med och mer.


Då hon sedan räcks att ta tag i en lös skinnbit med munnen tar hon tag och drar. Så drar hon av den gamla huden genom att dra med munnen och att sträcka på sig och sätta sin kropp i de konstigaste ställningarna. Det är en riktig show att följa med då hon klär av sig.





Huden hon drar av äter hon sedan upp. Tar in den i munnen och sväljer. Så äter hon huden tills det lösa försvunnit och hon igen når att dra av mera. Och så fortsätter det tills hela det gamla skinnet är borta. Varför hon äter det? Dels för att det innehåller näring som kalk och så, men även för att inte lämna spår efter sig. Om en fiende hittar ett skinn av en ödla är det ju ganska lätt att den inser att det finns en ödla i närheten.



<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar