söndag 3 april 2016

Improvisationsövningar

Hej på er, jag måste förbereda ett scoutprogram och jag kom på att det kan bli lite roligare för mig om jag samtidigt skriver ett blogginlägg. Dessutom är det ett scoutprogram som kan bli ett ganska roligt inlägg. kommer dock publicera först efter att mötet är över, men det är alltså skrivet i förberedningsprocessen. Så nu ska jag förbereda en timme improvisationsövningar.

  • Vi börjar med en enkel klassiker tänker jag. Vi sitter i en ring, någon börjar säga ett ord och så ska nästa säga det första ordet hen kommer att tänka på utgående från det förra ordet. Nästa ska sedan göra samma sak med det nya ordet och så vidare. Inte mycket tänkande och funderande utan det allra fösta som dyker upp i huvudet. (~5min)
  • Som en till uppvärmning ska vi lära oss att säga JAA, att bejaka allt de andra säger. Så att detta sedan följer med in i improvisationen. Man ska hänga med på allt de andra gör och besvara det positivt.
  • Så går vi över till en till klassiker, två stycken åt gången får improvisera en händelse, det första paret får en situation, till exempel i kön till en glasskiosk. Sedan fryser man situationen, personerna ska stanna i exakt samma ställning de är i. Så ersätter man ena personen med en ny, som ställer sig i samma ställning. De här två personerna ska nu improvisera en ny situation utgående från ställningarna de befinner sig i, får inte vara samma situation som tidigare. Sedan fryser man igen och byter ut en person åt gången. Det här kan sedan gå över till att barnen själva får frysa och ta den ena personens plats, men här måste man kolla hur bekväma personerna är med det och att alla vågar frysa och hoppa in.
  • En övning där man får improvisera ensam är att man ska improvisera en död på grund av olika vardagliga saker. Tandborste är ett föremål som ofta brukar dyka upp. Personen får alltså veta sitt föremål då den redan står upp och ska sedan improvisera en kort sketch som slutar med att hen dör på grund av sitt föremål.
  • Kortspelskärlek. En övning där två och två igen skickas upp, de får sedan varsitt spelkort, där ess betyder minst intresserad och kung betyder mest intresserad. De ska sedan föra en diskussion och utgå från korten vilka känslor de i sketchen har har för den andra, och ingen annan får veta vilket kort de har. I slutat får de andra gissa vilken siffra personerna hade.
  • En sista parövning, personerna delas in i par och får ett par minuters förberedelsetid. De får inte veta annat än att de ska visa upp ett gräl, de måste bestämma vad de grälar om och vem som har vilken roll i grälet. När de sedan ska visa upp sitt gräl får de veta hur scenen ska sluta, till exempel att någon börjar tala kinesiska, att någon börjar gråta eller tappar rösten. Det här går även att göras med andra situationer, till exempel en skvallerscen.
Nu känner jag att jag har tillräckligt med program, antagligen hinner vi inte med alla men man måste ändå alltid ha flera reservövningar om de är väldigt snabba och kanske är ganska få på plats. Om det mot förmodan ännu skulle bli mera tid över får vi köra lite pantomim.


Mötet gick riktigt bra, men som förväntat en hel del fniss och saker som inte riktigt förstods.
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar