torsdag 19 mars 2015

5 tips för att orka plugga

Nu då jag i flera månader läst på studentskrivningar tänkte jag att jag ju kunde göra en lista med fem tips till er, kanske sådana som skriver nästa år eller någon som bara annars vill ha tips till att plugga inför vanliga prov eller så.


1. Planera. Jag börjar alltid med att kolla upp hur många dagar jag har på mig, ofta gör jag upp ett rutsystem med datum och så fyller jag i dagar då jag vet att jag har någonting som gör att jag inte kan läsa, till exempel en annan skrivning eller så något roligt veckoslutsprogram. Sedan kollar jag upp hur mycket jag har att läsa och försöker sedan dela upp det jämt mellan de dagar jag har. Och efter att jag skrivit ner det håller jag det oftast bättre, för jag stryker alltid över dagarna och jag kan ju inte stryka över om jag inte gjort det.


2. Hitta en bra plats. Jag vet att jag själv inte riktigt kan läsa hemma, det blir inte till någonting och jag kan inte sitta ner och koncentrera mig tillräckligt länge. Därför åker jag till biblioteket varje dag, eftersom det är mindre distraherande och på det sättet får jag även mera gjort.


3. Bestäm tiden. Ingen kan läsa hur länge som helst i streck, det är bara att lura sig själv. försök i stället bestämma en viss tid du ska läsa under en viss dag och har du läst så mycket under en dag kan du känna dig nöjd och sedan slappna av resten av dagen. Jag brukar ha stoppuret på på min telefon ibland och då känner jag mig nöjd då jag ser hur länge jag faktiskt suttit och pluggat aktivt.


4. Tillåt ledig tid. Tillåt dig själv att ta en lättare dag då och då, träffa en vän eller gör någonting annat roligt. Gör det inte för ofta bara, men då och då är det tillåtet.


5. Håll kvällarna heliga. Även om jag inte gjort någonting ute eller så på kvällarna på senaste tiden har jag inte heller läst under kvällarna. På kvällarna är jag läsfri, fri från skolböckerna. Då har jag i stället försökt att ta det lugnt och varvat ner. För sedan går jag ändå relativt tidigt och lägger mig, för att orka läsa på förmiddagen nästa dag, då jag vet att jag läser som bäst och är mest fokuserad.

Hoppas ni gillade denna lilla lista och kanske fick några tips. Vad tyckte ni om den? Kommentera gärna era egna bästa tips!
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar