torsdag 2 augusti 2018

Ständigt frågvis

En av böckerna jag fyndade i Akademiska bokhandelns hylla med böcker för två euro var Cecilia Hagens bok "Ständigt frågvis". Hon har jobbat 40 år på Expressen, kvällstidningen i Sverige och närmare 50 år som journalist. Främst har hon gjort personintervjuer med diverse människor, den ena kändare än den andra. I boken skriver hon om sin karriär och mötena med alla dessa människor.

En sådan här bok är ju främst intressant för mig då jag själv är i branschen, studerar journalistik och så. Ibland undrar jag bara hur någon kan ha sådan tur som vissa människor verkar ha, få praktik på Vecko-journalen och sedan få anställning där i fem år för att fortsätta till Expressen och jobba där resten av sitt yrkesaktiva liv. Igen känner jag att journalistikutbildningen i Sverige och Finland är väldigt olika, för en sådan där karriär känns inte möjlig på några plan här. Men det kan ju även bero på tiden vi lever i, knappast går det att göra på samma sätt mera i Sverige heller.

Hur som helst kan jag inte rekommendera boken för vem som helst, jag till och med tyckte att den emellanåt blev lite tjatig och jag skulle inte rekommendera den som en bok som man läser så där som en normal bok. Utan mera kanske ha den att ligga, läsa ett kapitel här och ett där, för då hålls det liksom intressant. Men att 350 sidor i sträck bara läsa om möten med olika personer fungerade inte riktigt. Inte läser man ju heller 45 tidningsartiklar efter varandra, utan man läser några här och någon nästa dag, har paus en vecka och fortsätter sedan. Tror den fungerar bättre till sådan läsning. Och till mina journalistvänner och studiekompisar rekommenderar jag absolut den! Hagen är ändå en väldigt duktig journalist och intervjuare först och främst så man kan nog lära sig en hel del plus läsa om intressanta saker som man kan stöta på i branschen. Själv gav jag den 3/5 stjärnor på Goodreads, men ni vet jag är kritiskt.

Boken näst längst ner, skickade hem den med Ana och Pete härifrån Sottunga.

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar