torsdag 30 augusti 2018

K A O S

Jag vet allvarligt talat inte hur jag ska börja det här inlägget. Jag vet att det kommer att bli långt för det är så mycket att berätta. Samtidigt vill jag göra det så utförligt för jag vet att många undrar vad som har hänt, vad som hände med min flytt till Uppsala och så vidare. Men för att vara klar tänker jag bara ta allt från början.

Vi hade en mysig och trevlig båtfärd över till Stockholm med mamma, åt en halv hummer på kvällen och mådde bra. En tidig väckning och en bilfärd senare var vi i Uppsala efter klockan sju på morgonen på fredagen. Eftersom ingenting var öppet ännu åkte vi för att kolla in området där jag skulle bo, skolan och så vidare. Så tog vi en fika innan vi äntligen kunde åka till kontoret för att hämta upp min nyckel till rummet. Jag fick nyckeln och så skulle vi gå för att inspektera min korridor. Då vi steg innanför dörren mötte chocken oss, det luktade riktigt riktigt illa, men jag tänkte faktiskt inte jättemycket på det då utan vi gick och kollade in mitt rum. Det var slitet och inte så fräscht kändes det då. Vi tittade på varandra, visste inte riktigt vad vi skulle säga och tog sedan en närmare titt på köket. Och då slog det i alla fall mig hur dåligt det var.

Det låg matrester överallt, på bordet, på diskbänken, soporna var inte tömda på säkert månader och överfulla. Det låg odiskad disk i sinken och man såg hur smutsigt det var på alla ytor. Och inte ett livstecken i hela korridoren, så det var antagligen rester från våren då de tidigare flyttat ut. Kylskåpen var dessutom överfulla med gammal mat och sönderrostade. I det lilla allmänna utrymmet fanns en massa privata saker, kläder och så vidare. Och som sagt inga livstecken, och jag hade precis läst i kontraktet att inga saker får förvaras i korridoren. De allmänna utrymmena var alltså inte mänskliga på något sätt att vistas i.

Så efter en liten funderare styrde vi stegen mot organisationens kontor för andra gången den dagen. Vi var på kontoret lite för många gånger den dagen och jag måste säga att det värsta i hela dagens kaos var bemötandet där. Vi fick verkligen vrida och vända på allt för att de skulle göra någonting åt saker. För det är tydligen inte deras ansvar att städa, de städar endast golvet i korridoren. Och jag förstår att det är de som bor där som har ansvar för ytorna men då det handlar om personer som flyttat ut och lämnat stället i det skicket, då kan det inte heller vara på mitt ansvar då jag kommer dit att fixa i ordning allt. Och det står ju i kontraktet att allt ska vara städat och de har granskning då någon flyttar ut, så jag undrade ju självklart vad som händer om någon inte följer reglerna och till exempel inte städar efter sig. Svaret? Jo att vi tillsammans i korridoren får diskutera och komma fram till en lösning med ett städschema eller liknande. För att ännu poängtera, jag ska alltså diskutera med personer som inte fins på plats utan flyttat ut för flera månader sedan.

Jag går inte närmare in på allt vi fick diskutera och vilka svar vi fick på kontoret, men kan bara säga att jag aldrig kunnat föreställa mig att kundservice i Sverige kunde vara så. I Finland skulle det ju utan vidare fungera så att man har en granskning efter att en person flyttat ut och är det inte i skick anställer man någon som städar eller fixar och skickar räkning efter till personen. Men vi fick i alla fall det fixat så att de lovade att städa grundligt under måndagen också annat än golvet som de vanligtvis städar, och byta kylskåpen som var trasiga. Dock fick jag senare ett mejl om att de behövde beställas och kommer först senare i veckan. Och det är ju intressant eftersom det presenterades åt oss som att de var medvetna om i hur dåligt skick kylskåpen var och att det var planerat att de skulle bytas.

Mitt eget rum var i helt okej skick faktiskt och vi tog och städade det och alla ytor med rengöringsmedel och då vi sedan hade varit en sväng till Ikea och bäddat sängen, hängt upp gardiner och packat upp lite av mina saker såg det nästan hemtrevligt ut. Där kan jag nog bo, bara det löser sig med de allmänna utrymmena. Vi fick alltså sedan ta in på hotell i två nätter och sedan tog jag båten hem tillsammans med mamma på söndagen. Var hemma några dagar och flög tillbaka på tisdagen. Den här fredagen var så ansträngande och det var en sådan chock att jag halva dagen bara ville gråta för att få ut någonting på något sätt. Sedan började jag gråta då jag talat med en ansvarig på mitt universitet som var den första vettiga människan under dagen jag talat med, för hon skulle se till att fixa det. Och nu känns det betydligt tryggare att veta att jag har hennes stöd och kan ringa dit om någonting händer. Det hände en del annat som ökade kaosnivån ytterligare från redan det här, men det tar jag inte upp i det här inlägget. Eventuellt i ett annat.

Så vi fick helt enkelt ta in på hotell två nätter med mamma och sedan tog jag båten hem med henne på söndagen. På tisdag eftermiddag flög jag tillbaka och kom till nästan en annan verklighet. Jag märkte tydligt redan då jag steg in i korridoren att lukten var en helt annan, det luktade helt enkelt inte illa. Kan inte säga att det doftar, men man får ju vara realistisk. Köket var städat och alla ytor putsade ordentligt, till och med spisarna rengjorda faktiskt. I mitt rum hade jag fått en ny kran och dusch i stället för den läckande, en alldeles ny fåtölj och lite andra fixningar. På onsdag morgon då jag åkte till skolan kom det nya kylskåp till korridoren, så det går nu att förvara mat där. Det är nu självklart inget fancy men jag kan bo här och så, ännu ska jag få nya tapeter i mitt rum. Är fortfarande lite så där mot att använda det allmänna köket, men jag tror att jag vänjer mig och om jag diskar före och efter att jag använder allting borde det ju vara okej. Har dock inte sett någon annan här ännu heller så blir spännande att se om det i något skede dyker upp någon. Men det här är ett så långt inlägg att jag tror att jag lämnar det här och berättar mer i ett annat inlägg.

Min älskade ljusslinga satte jag upp och tillsammans med gardinerna vi köpte börjar det nog bli nästan hemtrevligt här. Väntar så på de nya tapeterna så att jag kan ställa saker på hyllorna och så!

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar