torsdag 1 februari 2018

Norra Latin

Så fort jag hörde om den här boken i bokpodcasten "Mellan raderna" med Jeanette Öhman och Karin Jihde visste jag att den här boken måste jag läsa. Det är "Norra Latin" av Sara Bergmark Elfgren, som tillsammans med Mats Strandberg tidigare har skrivit "Cirkeln", "Eld" och "Nyckeln". Hon skriver fantasy som utspelar sig i ett veligt svenskt samhälle. Det här är hennes första egna bok och den utspelar sig på gymnasieskolan Norra Latin, som funnits i verkligheten men lagts ner. I boken är skolan dock ännu verksam och har bland annat en teaterlinje, där personerna man får följa med i boken går.

Huvudpersonerna är Clea, vars mamma är känt skådespelerska och som enda sedan hon var barn medverkar i produktioner både på teaterscen och i film, samt Tamar, som inte kommer från Stockholm och inte har någon bakgrund i teater. Hon bara älskar att skådespela och därför söker hon till skolan. Allt pågår i ett helt vanligt samhälle där människor inte tror på spöken eller övernaturliga krafter, tills Tamar får kontakt av mannen Erling Jensen. Jensen är en sägen och det sägs att han gick på Norra Latin tidigare, blir besatt av en speciell mask och utövar magi. Det visar sig att allt det här är sant och att han fortfarande lever kvar som ett sorts spöke på skolan. Tamar dras in i allting och det visar sig att hon till slut måste hjälpa både sig själv, Clea och Erling.


En riktigt spännande och välskriven bok. Det här är boken som jag har älskat men inte vågat läsa då jag är ensam hemma om kvällarna. Berättelsen är så bra och fängslande samtidigt som jag även älskar Saras Bergmark Elfgrens språk och sätt att skriva. Det är helt enkelt ett nöje att läsa "Norra Latin". Dessutom tar hon på något sätt boken så in i nutiden. Till exempel är Tamar förälskad i Clea, och det nämns i boken som vilka som helst förälskelse som helst, inte ett ord om att det är två tjejer. Så är det Tamars bästa vän, Sam som man inte i hela boken får veta könet på. Sam har ett könsneutralt namn och benämns endast med pronomenet hen. Och allt det här bara flyter på utan att man tar fasta vid det alls, precis som det ska vara!

Jag måste faktiskt säga att jag lite under den här hösten har funderat på vad jag skulle svara om någon frågade mig vem min förebild är. Nu vet jag, Sara Bergmark Elfgren är definitivt en förebild för mig. Hon skriver så otroligt bra, både språkligt och berättarmässigt och så det där med att hon verkligen placerar berättelsen i år 2017. Det känns inte som att så många författare ännu gör det, mera sådant tack! Vad kan jag annat säga än att läs boken "Norra Latin"! Själv får jag väl bara vänta på att hon ger ut en ny bok, eller kanske läsa om "Norra Latin".


<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar