tisdag 31 juli 2018

Mitt sommarjobb

Nu har jag börjat landa i semestermode här på den bästa ön som finns. Är på Åland fram tills fredagen och ensam med Vili de sista dagarna. Men tänkte att nu då jag börjat sova länge om morgnarna och kan göra vad jag vill under dagarna kanske det är dags att titta tillbaka på de två månaderna jag jobbade på lokaltidningen Västra Nyland den här sommaren. Jag gjorde ju min praktik där för två år sedan, förra sommaren jobbade jag inte med någonting journalistiskt, och jag måste säga att det är nog tur att jag märkte hur mycket jag utvecklas i mitt journalistiska arbete på två år.


Jag har uppskattat jobbet lika mycket nu som då, nej faktiskt lite mera nu till och med. Jag har fått reda upp brottsstatistik och försöka få ihop en vettig text om det. Jag fick tillbringa en hel dag på hopptävlingarna Seahorse Week och skriva en stor sportartikel om det. Jag fick testa en ny naturstig som var så vacker att jag blev sugen på att tillsammans med någon god kompis övernatta i den lilla stugan högst upp på berget. Den och Seahorse Week har nog varit mina favoritartiklar att skriva. Men jag gillade sist och slutligen även att skriva om seglingstävlingen Hangöregattan trots att jag inte alls var så taggad på att rapportera därifrån då jag fick uppdraget. Och jag har lärt mig det mesta om järnvägsbron i Karis efter hela tre artiklar om den på två månader.


Den största skillnaden mot för två år sedan märker jag uppdragen som handlade om att åka till något evenemang för att göra grej. För två år sedan fasade jag, gjorde inte riktigt någon bra grej och hittade inte riktigt någon som med glädje ville ställa upp på intervju. Jag vet inte vad som hänt men i år har det inte varit något problem med intervjuobjekt, kan ungefär räkna de nej jag fått då jag gått fram till folk på en hand. Kanske det beror på att jag blivit mer självsäker och frågar mer rakt på och inte försiktigt smyger mig fram och frågar om det på något sätt möjligtvis kanske skulle gå att få fråga några frågor till tidningen. Jag fasade lite för de här uppdragen till att börja med, men då jag på Barösundsdagen, Fiskars- och Billnäs antikdagar märkte att det går bra och är roliga uppdrag och dessutom blev artiklar jag är riktigt nöjd över. Så även Ingå antikdagar och Barnens dag i Barösund gick av bara farten av att gå omkring och leta upp passliga människor att tala med.


Jag har även utvecklats i min fotografering och insett hur stor skillnad kameran har, har fått knäppa riktigt bra bilder med min 30D som verkligen blivit min kompis. Har till och med fått ha den stora omslagsbilden i en tidning. Har även lärt mig att jobba bättre med en fotograf på uppdragen, vilket är nästan lika nyttigt som att kunna fotografera själva.

Har ni några frågor angående mitt sommarjobb eller någontign som berör det här i allmänhet? Lämna dem i kommentarerna så tar jag upp dem i ett senare inlägg!
 <3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar