måndag 23 december 2013

Finlandssvensk

Tänkte visa min text, min kolmun som jag skrev till årets Flingan. Och då ni får läsa det här har den redan utgivits så det är helt okej att publicera den.


Jag är finlandssvensk. Antagligen är du som läser den här texten finlandssvensk. Lärkan är en finlandssvensk skola. Temat på den här Flingan är kultur. Den finlandssvenska kulturen måste alltså uppmärksammats eftersom Flingan, som har temat kultur, är Lärkans skoltidning och Lärkan är en finlandssvensk skola. Och det här har jag fått i uppdrag att göra. Skriva om finlandssvenskhet.
  Jag tycker om finlandssvenskhet, om finlandssvenskar, traditionerna, klädstilen allt det där. Men varför undrar jag? Varför är det bara så bäst och bra och vi gillar det. Det är det jag funderar över, inte över vad finlandssvenskhet är. För det vet jag, och högst antagligen ni också. Det är ju segling, golf, kräftskiva, röda byxor, seglingsskor och ja, ni vet nog. Men varför är det så härligt?
  Jag kom fram till en grej då jag tänkte på det här. Var bor vi? Jo i Finland. Och förutom då oss finlandssvenskar finns här ju finnar, alltså de som pratar finska. Och de är ju mycket fler än vi så klart. Men till pointen, om man bortser från alla andra folkslag som bor här så finns det finlandssvenskar och finnar, och så klart jämförs de med varandra. Om två olika saker finns på samma ställe, det är klart att det jämförs.
  Och alvarligt talat, är det hemskt svårt att verka bättre än stereotypen av finnarna? En alkoholiserad bastubadande man med ordentlig ölmage. Som inte pratar med någon utan sitter ensam i sitt eget hörn. Inte så hemskt, och det är ju bevisat att finlandssvenskar är mer öppnare mot andra människor och allmänt gladare. Och vad betraktas då bättre? Jo den glada och öppna personen så klart.
  Sedan kom stereotypen av finlandssvensken och det sattes ihop med den glada och öppet sinnade människan, som är bättre än den sura inåtvända. Alltså är finlandssvenskar bättre. Det är min teori om hur det hela har uppstått och enligt mig är det ganska logiskt. 
  Men att skriva allt sådant här och att allmänt prata om det får det alltid att låta som om vi tycker att vi är så mycket bättre än finnarna. Och det gör vi ju nog inte egentligen tycker jag. Jag tycker att vi bra kan vara stolta över att vi enligt forskningar är gladare, mer öppet sinnade, lever längre och allt det här. Sedan tror jag att finnarna har fått den bilden att eftersom vi är bättre på de här sakerna tror vi at vi är bättre på allt.
  Och nu för tiden säger man ju ofta, mest på skämt, att det är klart att vi är bättre än finnarna. Men det handlar om att vi har hört det så otroligt mycket och länge. Det är en helt psykisk grej, ta ett mobbningsoffer som exempel, om du hela ditt liv bara hört hut äcklig och ful du är blir det till slut din verklighet. Till sist är du själv alldeles övertygad om att du är ful och äcklig. Samma sak händer väl om du hela tiden får höra at du tror att du är bättre än någon annan, och det ändras inte vad du än gör. Du börjar till sist tro att du tror att du är bättre än någon annan och det går inte att göra någonting åt det. 
  Nog vet vi ju alla att det är sådan stor skillnad mellan finlandssvenskar, precis som mellan finnar. Men om de får dra oss alla över en kan och säga att vi alla är den rika stereotypen som seglar och går med röda byxor och studerar på Hanken. Då får vi väl dra dem över en kam och säga att de är inåtvända bastubadare som dricker öl. 
  Jag gillar finnar och jag älskar finlandssvenskar, så kan vi bara strunta i alla debatter nu. Vi är olika och det är fint. Det är tråkigt om alla är lika, och dessutom, det finns finnar som är som stereotypen av finlandssvenskar och finlandssvenskar som är som stereotypen av finnar.

Säger någon finlandssvensk så är det nog Kyllis jag tänker på. Man får leta efter en person som är mer finlandssvensk!

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar