torsdag 18 maj 2017

Kan vi sluta döma?

Vet ni vad jag är otroligt trött på? Jo att så fort man säger var man bor, vad man studerar, var man kommer ifrån, var man gått i skola eller någonting liknande blir man dömd så blixtsnabbt. Och då menar jag verkligen inte att folk tänker någonting i huvudet, det gör alla och det kan man inget åt, men man behöver inte döma en person utgående från sådana här faktorer innan man känner den. Man får få en tanke om det personen just då berättat men jag tycker faktiskt det är riktigt äckligt hur mycket folk dömmer. Och det värsta är ju att de flesta inte ens försöker dölja det och säger det rakt ut. Och det handlar inte om fasoner från tonåringar. Jag har fått ta emot hån från vuxna människor då jag till exempel berättat vara jag bor.

Och jag tycker inte det är okej, och jag blir otroligt störd på sådant här. Om vi till exempel tar var man kommer ifrån, det är ju på riktigt en sak som man inte kan påverka över huvudtaget. Så vad ger dig då rätten att döma mig på basen av det? Och var man går i grundskola är nog i princip samma sak. Gymnasiet och studieinriktning har jag valt själv, och speciellt gymnasievalet tror jag inte att jag hade kunnat göra bättre. Lärkan var precis rätt plats för mig och jag kan säga att jag är stolt över att ha gått där. Jag är även stolt över att ha vågat gå min egen väg och välja en utbildning till ett yrke ingen kan veta hur det ser ut då jag är färdigutbildad. Och för tillfället trivs jag dessutom otroligt bra där jag bor. Men ändå drar jag mig ibland för att berätta var jag bor, för jag vet hur fort folk dömmer.

Och varför måste det vara så? Visst jag kanske är en person som kan ta det till en viss del och jag kan också säga emot, men det ger dig inte ändå rätten att döma mig, håna mig och hålla på som om jag borde skämmas för var jag bor. Jag ville helt enkelt bara säga att dessa saker gör mig otroligt irriterad, störd och faktiskt arg. Har vi verkligen inte kommit längre än att vi dömer folk på basen av sådana här grejer, vissa till och med sådana vi inte själv kan påverka. Visst vi kan lära oss att ta det med en nypa salt, säga ifrån eller inte bry sig. Men det gör det inte okej för det. Seriöst sluta döma folk för sådana här betydelselösa saker och lär känna människan i stället. Skärpning tack!

Hobbyn är en annan sak, jag har för länge sedan tappat räkningen på gånger då folk dömt mig för att jag är scout eller rider. Samma sak, speciellt inom scoutingen finns det så olika typers människor att du omöjligt kan döma någon på basen av att du vet endast en hobby.

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar