måndag 22 maj 2017

A M S T E R D A M

Jag börjar återhämta mig från förkylningen denna vackra och sorglösa stad gav mig sista natten där. Vi åkte alltså 22 stycken journalistikstuderande till Amsterdam i fyra dagar. Det var en fantastisk resa och staden var otroligt fin. Jag har aldrig varit där förr och nu förstår jag verkligen inte vad folk snackade om innan, att de inte orkar komma med på resan på grund av att de redan varit i Amsterdam. Kom igen jag skulle kunna besöka staden hur många gånger känns det som. Fyra dagar fyllda med sol, kanaler, vackra byggnader och gott sällskap. En riktigt lyckad resa!


Första dagen besökte vi journalistförbundet där och på tisdagen deras public service bolag (typ motsvarande Yle alltså). Det var väldigt intressant och jag hittade faktiskt mitt drömjobb. Det var så imponerande hur mycket längre de har kommit med sociala medier där, att använda dem i förmedlingen av nyheter. De hade en hel desk som bara höll på med some. Där satt en Instagramansvarig, Snapchatansvarig och så vidare. I Finland får man ju ha tur om det ens finns en some ansvarig på hela redaktionen. Det var verkligen precis det jag vill jobba med!



Annars gick vi omkring i mindre grupper, satt på terasser, bekantade oss med staden och så vidare. Eftersom det fanns ganska dåligt med cider där fick jag bekanta mig med någonting som verkade vara en Holländsk grej, nämligen rosé öl. Det var alltså öl som var pink till färgen, om man riktigt kände efter fanns det en liten ölsmak men annars smakade den nästan någon fruktig cider. Shoppade en del, typ bara på Primark, men det visar jag sedan i ett annat inlägg.







Cyklar, kanaler och hundar. Jag var nästan i himlen då vi gick genom en stor park och det sprang lösa hundar överallt. Alla hade sina hundar lösa och de följde med sina ägare vart de gick. Själv skulle jag kanske inte våga ha hund bland alla cyklarna som far omkring som galningar, men jag antar att hundar även anpassar sig till sådant.





Den här kissen var bland det sötaste jag sett, den gick omkring på ett fönsterbräde och jamade och om man lade handen mot fönstret hoppade den upp med tassarna på samma ställe och ville umgås. Jag dog av söthet. 








Min favoritgrej vi gjorde var att åka på kanalkryssning. Vi fick rabatt och för ynka 20 euro fick vi åka omkring på kanalerna i en och en halv timme, vi fick pizza och så mycket dricka vi ville. För en som älskar att vara på vattnet var det här fantastiskt. Och vi såg så himla mycket därifrån, husbåtar, fåglar som byggde sina bon av skräp och helt enkelt den vackra staden. 






Spökhuset till båt som hade använts till att transportera vatten om jag inte minns fel. 




Våra dagar i Amsterdam var fina, den varmaste dagen var det 29 grader varmt och vi gick omkring i top och shorts för det mesta. Kvällarna var fina, vi myste i parker, gick på barer och fick öl för studentpris och åt hur mycket ribs man ville för under 10 euro (eller Axel gjorde det en kväll och åt fem stycken tror jag). Och självklart smakade vi en hel del på landets specialitet, franska potäter med majonäs. En resa jag sent kommer att glömma, verkligen över förväntan!


<3 : Madde

2 kommentarer:

  1. såå härliga bilder! GIllar hur röda alla är på båtbilderna... :--D

    SvaraRadera