söndag 29 juni 2014

Ett helt gäng med händelser

Tillbaka i stan efter en vecka på havet. Går inte att säga annat men jag har en väldigt stark kärlek till havet, och gott sällskap gör det ännu bättre.



Måndag: Helsingfors-Barösund
Ingen blåst i början men solen sken så ingen var jätte ledsen över att vi puttrade på med motor. I något skede åkte ändå seglen upp och vi åkte på. Det var en skön dag, en första dag helt enkelt. Ingen kände riktigt varandra och så vidare, mesta tiden gick åt till att sola på däck. Jag låg och halvsåg och solade på fördäck då jag plötsligt såg en fisk flyga över mig. Porkalas spejarscout Victor hade hittat en riktig fisk på fördäck, den var stel och gammal, ingen aning hur den hamnat där???!!! Och på kvällen dejtade vi sedan Porkalas långseglats och även de tre Vikingarna som seglade Hlewa i Barösund.



Tisdag: Barösund-Hangö
Ingen blåst i början här heller och om jag inte minns fel så var vädret också sämre den här dagen. Så småningom började det ändå blåsa lite och vi kom fram till Hangö i god tid. På kvällen blev det bastu, ensam för min del, satt och försökte höra vad killarna snackade om på andra sidan väggen. Och ja, det var i det här bastuutrymmet jag glömde min älskade tangle teezer borste. Suck, jag ska köpa en ny idag, men visst var det onödigt. Jag borstade och flätade håret här och märkte först nästa kväll att den var borta och då kom det fram att spejarscoutflickorna hade sett den senare samma kväll då de gick i duschen, inte det farligaste men sjukt störande. Även här blev det dejtat med Vikingarna.

s/y Hlewagastir



Onsdag: Hangö-Jurmo
Den planerade destinationen var Vänö men vi var där utanför vid lunchtid och det blåste bra så vi fortsatte ända ut till Jurmo. Efter lite krångel hade vi till slut båten fast och kunde pusta ut. Sjukt fin ö som jag själv besökte för andra gången. På kvällen tog Kumppis, Juntti och jag en promenad och upptäckte ön. Vi vandrade flera kilometer och såg den sjukt fina platta öns landskap, kollade på kyrkogården och insåg att hela befolkningen i stort sett bestått av lotsar. Och på Jurmo hände även det som kanske var den roligaste händelsen. Då vi gick på en väg såg vi först en skyllt där det stod varning på argsint alpackahane om man har hund. Vi hade ingen hund så vi gick vidare och sedan såg vi den. Alpackan! Den var lös och kom i princip mot oss på vägen, vi skrattade så mycket åt den, och ännu mer åt att min lilla pojkvän visade sig vara livrädd för den. Kumppis och jag fotograferade den och pratade med den och då kom den närmare, och verkade riktigt snäll men Jonathan tyckte att nog ska vi nog fortsätta genast.





Tog även en liten egen fotopremenad på Jurmo, och där hittade jag en död krabba på stranden

En testbild som jag började gilla väldigt väldigt mycket

Jonathans bästa kompis <3

Så fin solnedgång på Jurmo. Nej jag har inte tusen bilder av den. Bara nästan...

Torsdag: Jurmo-Utö-Kökar
Möjligen den kallaste dagen. Seglade och tog i land på Utö, åt lunch och gick och kollade på fyren och tog gruppbilder där. Sedan lämnade vi ön och började en lång kryss mot Kökar. Det var en lång dag men det gjorde mig inget. Mitt Åländska hjärta pumpade på som bara den och alla andra tyckte jag var sjukt löjlig då jag såg de trogna färjorna Skiftet och Gudingen och hittade ön Kyrkogårdsö på sjökortet. Löjlig eller inte men här var det skönt med dusch och hårtvätt, med lånat schampo eftersom jag tydligen lämnat mitt hemma...

Går det en landgräns där?


Hela gänget


Uppstoppade fiskar på Utö

Fredag: Kökar-Nagu
En varm och solig dag, lugn segling. Gillade etappen på grund av vädret och att vi även här både mötte och blev omkörda av Gudingen hur många gånger som helst. Seglade förbi Galtbys färjfäste och dejtade åter igen Porkalas långseglats. Det var så soligt och lugnt och de väntade på oss så vi var alldeles säkra på att de planerade vattenkrig. Vi hade hinkarna fyllda och beredda. Sedan kom det an massa stora fartyg från alla håll och vi måste väja undan en hel massa. På Timjang hissade de spion och då insåg vi att vi lugnt kunde hälla ut vattnet. Alla hade vi nog hjärtat i halsgropen då superfina Baltic Princess kom bakifrån med 22 knops hastighet och båda båtarna var mitt i farleden. Vi fick sedan se den passera riktigt nära och visst var den fin med detaljer i pink. Därefter tillbringade vi seglatsens sista natt, på Nagu.

Cappes artistiska foto


Lördag: Nagu-Åbo
Den här morgonen hade vi inte så bortom och medan de andra gick till butiken och köpte glass dekorerade jag en planka vi fått av hamnkontoret där de ville att vi skulle skriva båtens namn, de gör de tydligen med alla större båtar. De hade med sig en glass till mig, och jag blev så glad då Juntti hämtade min favoritglass, han känner mig tror jag. Sedan körde vi mest motor till Åbo, ingen blåst alls. Vi hade seglen uppe två gånger en liten stund, men det fungerade helt enkelt inte. Och jag måste bara säga att jag blev så chockad av Aura å i Åbo. Alltså vad hände där? De olika transportmedlen vi såg går inte att räckan på båda händerna typ, allt från stora fartyg till någon som kommer farande på en sådan där surfbräda man står på och paddlar sig framåt, alltså utan segel. Och så den flyttade kiosken som tyckte att det var bra att backa ut framför oss så att om vi inta slagit full back i hade det blivit en krock. Många gånger undrade vi "Kan man göra så där?" "Kan man vara en sådan där?" Och "Kan man ha en sådan där?". Sedan var det bara städning och packning kvar och sedan sade vi hejdå till deltagarna och begav oss mot tåget.


Jonathan mobbade mig så mycket för att jag fotade en mås. Jag har en bildserie då den går på takåsen, alltså har jag många bilder på den.

Och ja, VR levererade igen. De renoverar tågspåren från Karis till Kyrkslätt så IC-tåget var ersatt med buss. Men alla rymdes inte med så vi fick åka den bussen som ersatte Y-tåget. Vilket ledde till att vi var väldigt mycket försenade, Kumppis och Juntti berättade riktigt mycket åt konduktören hur fel allting var. Och hans svara var att på den här arbetsplatsen har han vant sig vid att det inte fungerar. Men ja detta var en parentes, själv måste jag vara väldigt mycket på min telefon för att inte börja gapskratta åt mina fina killar och konduktören som fick höra.

Cappes hälsning till fotografen fungerar till VR

Tack alla för en fin seglats
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar