tisdag 10 januari 2017

Vietnam part 2: Local life

I det andra inlägget om Vietnam tänkte jag visa lite bilder på den lokala befolkningen som jag knäppte där och även berätta det jag fick veta. Både om livet i storstaden Saigon och i den lilla fiskebyn Muine.



I Saigon bor ungefär 10 miljoner människor och det finns runt 6 miljoner mopeder och skotrar. Fler än det finns människor iFinland alltså. Och det syns och märks i trafiken. Det är mopeder och skotrar överallt och det är helt enkelt så man tar sig fram. De lokala går egentligen väldigt lite utan tar sig fram på sitt tvåhjuliga fordon. 

Och de använd även till att sköta om staden. Det här tror jag är stadens sopbil, en man på en moped som håller i en kärra dit han lassar sopsäckar.

En likadan som denna skuffar fram till fots. Mitt i den hektiska trafiken som verkligen är helt galen. Alla bara kör och det gäller helt enkelt bara att ta det lugnt, röra sig framåt och akta andra. Som fotgängare lärde vi oss att det bara gäller att gå ut på vägen och sedan gå i lugn och jämn takt. Inte springa och inte gå för långsamt, då man går i jämn takt kan mopedisterna avgöra om de ska passera en framför eller bakom och de aktar nog. Men de kommer inte att stanna och att vänta på att gatan blir tom så att man kan korsa är lönlöst. Och ja det finns en del trafikljus i vissa korsningar men det är oftast bara bilarna som stannar för rött ljus, mopederna är ju så små att de nog kan köra var som helst.

I Vietnam är det nu för tiden lag på att man måste ha hjälm på en moped, från tolv år uppåt det vill säga. Och det tillverkas egentligen inga hjälmar i små storlekar för barn så alla barn åker utan hjälm.


Och du får vara fyra personer ombord på en moped, det vill säga en vanlig familj eftersom det är förbjudet att ha fler än två barn i Vietnam. Får man ett tredje måste man betala böter. Och det är bara två vuxna som får finnas ombord, förutsatt att man inte kör någon till läkaren eller någonting liknande då man får vara flera ombord.


Skotrarna är även en bra vilo- eller sovplats. Den vietnamesiska kulturen är nämligen sådan att då du inte jobbar eller gör någonting annat så vilar du och sover. Busschauffören till turistbussen vi åkte tog till exempel en tio minuters nap i bussens bagageutrymme då vi hade en paus. Och vi såg flera intressanta sovställningar på skotrarna.

I fiskebyn är stämningen lite annorlunda eftersom det är ett betydligt mindre ställe. Här på stranden samlas kvinnorna för att ta emot männen som varit ute hela natten och fiskat. Då de kommer i land är det kvinnorna som rensar och sorterar fångsten. Och många tar sig även hit för att köpa fisk och skaldjur direkt.

Det här är en typ av båt som det fanns en hel del av. De var alltså helt runda och dessutom hade de även helt runt botten. En del hade en motor och andra paddlades fram med paddel. Det är i princip en korg, och fråga inte hur den kan fungera och komma framåt.

Båtarna är målade i fina och granna färger och det är en otrolig syn då de samlas på samma ställe.





På stranden sorteras fisken och skaldjuren oftast i olika baljor.




De djuren som inte används och skräpet slängs på marken vid sidan om så hela stranden är full av små krabbor som ännu lever och snäckskal eftersom ingen putsar efter sig.


En korgbåt görs eller lagas på trottoaren i staden Phan Thiet.

Väldigt intressant att se och uppleva!
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar