tisdag 15 november 2016

The cursed chid

Under sommaren släpptes ju en ny Harry Potterbok. Harry Potter and the cursed child. N u i höst kom den även ut på svenska och då jag har alla andra på svenska väntade jag faktiskt på den här, så jag gick sedan till bokhandeln och hittade den på första bordet innanför dörren. Ibland är det skönt att gilla populära böcker så att man inte behöver söka så otroligt mycket. Så jag använde mig av ett presentkort och vandrade lycklig hem med boken i väskan. Och några dagar senare kunde jag placera den i bokhyllan, utläst.

Boken är alltså ett manuskript för teatern/musikalen som satts upp i London och den handlar om Harry Potters barn Albus, och utspelar sig 19 år efter sista boken. Att den är skriven som ett manus gör ju att den går snabbt att läsa, det står i kursiv vad som händer och så är det replik efter replik. Albus är inte som andra i Potterfamiljen, han hamnar i Slytherins elevhem och har knappt några vänner. Så blir han dessutom lurad och förförd av den sista kvinnan han borde.

Jag tyckte om boken, men jag vet inte om jag är lite förblindad och om jag kanske inte tyckt lika mycket om den om det inte var Harry Potter. För även om den var bra gav den ingen wow effekt på mig. Jag kanske borde ha läst den på engelska, i översättningen märkte jag inget annat än att det framgick tydligt att översättaren inte var tillräckligt insatt då Ron blev kallad för Albus farbror, trots att det ju är mamman Ginny han är bror till.

Själva storyn gillar jag, i någon skede det kan bli lite för mycket och det blir lite för omöjliga saker som faktiskt ska klaras av. Men det märks även att författarna fått tänka ordentligt för att få allting att passa ihop med orginalberättelsen, vilket är imponerande. Så min åsikt; bra men inte riktigt på samma nivå som övriga Harry Potter böcker. Jag gav den ändå fem stjärnor på Goodreads, mest för att jag nog vill läsa annat i samma stil och ju högre betyg man ger desto mer rekommendationer i samma stil får man.


Har ni läst den?
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar