måndag 28 november 2016

AMAZING RACE goes PORKALA

Jag tänkte skriva ner hur de äldres Amazing Race tävling gick till. Allt gick alltså på tid. Kontrollerna var uppgifter de måste klara av för att få nästa brev, där nästa karta som visare nästa kontroll fanns.

Första kontrollen var på Bergåsa och de skulle med hjälp av elddon eller tändstickor beroende på ålder göra upp en eld för att kunna bränna av ett snöre. Då snöret var av fick de nästa brev.

På nästa kontroll skulle sedan en slangbella byggas. Andra delen av uppgiften var en ROADBLOCK där endast en ur laget fick väljas ut. Denna skulle skjuta ner läskburkar med slangbellan. Efter att ha skjutit ner alla burkarna fick de nästa brev.

Så var det dags för lunch, de skulle tillreda en tre rätters meny på trangia av ingredienserna de fick. Då kontrollanten godkänt maten fick de nästa karta.

Sedan var det dags för stafett. Laget placerades ut långs en rutt. Den första fick startsignalen av ena kontrollanten och sprang sedan till den andra, där den fick meningen "Kattdjur är nattdjur, med svans som balans och tass som är vass" och en telefon. Samtidigt som personen måste komma ihåg meningen måste hen svara på frågor i telefonen och springa vidare till nästa lagmedlem och ge vidare både meningen och telefonen och så vidare enda till sista lagmedlemmen. Hen skulle slutligen springa till den första kontrollanten och ange rätt mening för att få nästa brev. var det fel mening fick de börja om.

Så var det dags för en DETOUR, nämligen ett val mellan två uppgifter. De fick välja mellan att lösa tre stycken tändsticksproblem eller dricka en smootie. Det är ju lite tradition att denna smootie eller maträtt ska smaka illa och dessutom hade vi med spenat och spirulina gjort den svar så den såg läskig ut. Men det var faktiskt en helt vanlig smootie med banan och blåbär. Så de som var modiga och vågade sig på smootien vann betydligt i tid.

Så skulle de visa sina scoutfärdigheter genom att slå de fem knoparna. Men det gjordes som en stafett och innan man fick springa iväg för att slå en knop måste man svara rätt på vilken ledare ett påstående hörde ihop med. Nästa brev fick de då alla knopar var rätt slagna. Eller om de helt enkelt inte kunde så fick de en minut straff för varje felslagen knop.


Så var det DETOUR igen och leget fick välja mellan att räkna hur många ärter som fanns i en skål eller att med hjälp av plankbitar ta sig över en viss strecka. För att få nästa brev måste exakta antalet ärter ge eller att man tagit sig till andra sidan utan att röra i marken.

Till näst var det problemlösning där en kub skulle byggas ihop. En färdig problemlösning alltså som kunde byggas på endast ett sätt. Då problemet var löst fick de nästa brev.

Nästa ledtråd fanns uppe i ett träd och för att få ner det måste laget bygga en repstege för att kunna klättra upp och hämta det.

Det brevet ledde dem till en chockpatient som hade tappat bort 10 av sina vänner i skogen. Det var en ROADBLOCK där endast en fick hjälpa patienten att hitta vännerna. Vännerna var reflexer uppsatta i skogen som den med ficklampa skulle hitta. Då vännerna var hittade fick de nästa karta.

Den kartan ledde till en skattkista. Men kistan var låst och det nycklarna var nere i flaskor fastsatta i flöten. För att få uppkistan, där nästa brev fanns måste de fylla flaskorna med vatten för att få upp nyckeln och sedan testa om de fick upp kistan. Var det fel nyckel var det bara att fortsätta försöka. Det handlade mycket om tur här. I kistan fanns det sista brevet med kartan.

Den ledde dem tillbaka till Bergåsa men via en rutt där de på vägen måste samla bokstäver för att sedan kunna bilda ett ord. Ordet var ett lösenord som tog dem tillbaka in i Bergåsa. Den som först uppgav rätt lösenord fick de högsta poängen. Ordet var instastories.

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar