söndag 1 november 2015

Att tända ljus

Igår var det alla helgons dag, då vi traditionsenligt tänder ljus för dem vi saknar som inte längre finns med oss. Själv tände jag inga ljus då jag inte var hemma under kvällen, visst hade vi levande ljus vid middagen men det är ändå inte samma sak. Men jag tycker inte att det gör då mycket, jag älskar traditionen och tycker det är ett fint sätt att minnas. Men samtidigt tycker jag att man alltid ska minnas. Jag tände mina ljus i tanken igår, det viktigaste för pappa så klart men även en hel del andra. Men det är inte det jag vill säga med det här inlägget. Det här är en stund som jag faktiskt tycker att det har blivit för mycket sociala medier. Och jag älskar sociala medier, men just i det här tycker jag inte att det är helt rätt.


Ja, vissa bearbetar jobbiga saker med att skriva om det och ibland skriva ut det till många. Men samtidigt tycker jag att det här med att tända ljus är en sak som man har själv, det är man själv som ska minnas och inte alla ens följare på sociala medier. Jag tycker det blir så fel då folk lägger upp bilder med ljus och en lista under på personer de har tänd ljus för. Det känns som att det då är viktigare att få publicera en fin bild och symboler av hjärtan i kommentarer. Visst håller jag med om att det känns skönt att tala om sådant men jag tror helt enkelt inte att sociala medier är rätt ställe för det här. Jag tror att man ska tända ljusen för att man själv vill minnas och sedan kan tala med de som står en nära om man vill tala. Och vill man ta fina bilder på ljus så gör man det och man kan skicka dem till sina bekanta som saknar samma människor. Men det är samma sak, då jag går till min pappas grav på hans födelsedag skickar jag en bild åt mina systrar, för det är viktigt för mig och för dem. Men det är inte viktigt för andra  och jag tycker att det till och med förminskar saken.

Nu säger jag inte att jag tycker alla som lägger upp dessa ljusbilder är dumma, som sagt för vissa är det en sorts bearbetning. Men jag tycker man ska tänka efter, det viktigaste kanske inte i den stunden är den där bilden på instagram, det viktigaste är kanske att tänka och minnas. Jag sade inte ens det till mina vänner jag umgicks med igår trots att jag hela dagen gick och tänkte på att jag inte kan tända ljus men att jag i stället tänder dem i mina tankar. Hoppas ni förstår vad jag menar, Jag har bara känt en så konstig känsla efter att jag sett alla dessa bilder på ljus på sociala medier igår.

Ironiskt att lägga upp bilder på ljus till ett sådant inlägg? Tycker inte det eftersom inlägget behandlar ljus

<3 : Madde

1 kommentar:

  1. Alla bearbetar sorg och saknad på sitt eget sätt. Ingen ska kritiseras för att de väljer att lägga upp en bild på nätet. Alla har rätt att göra precis som de själv tycker känns bäst

    SvaraRadera