onsdag 23 augusti 2017

Nonogram

Jag vill berätta för er om min nya besatthet. Nämligen nonogram. Det är ett sorts japanskt pussel, lite i stil med sudoku. Det är inte alls första gången jag håller på med det, första gången jag hörde talas om det var jag ganska liten och det var pappa som hade hittat dessa knep och knåpningar och hade ett häfte fyllt med dessa pussel. För några år sedan hittade jag en app med några nonogram man fick göra gratis. Ganska snabbt tog de dock slut och jag höll en tid på med att printa ut från nätet och göra men det var relativt jobbigt och jag hittade inte några andra gratis på internet så det stannade där. Tills nu, några veckor sedan då jag igen sökte efter dessa pussel och hittade en fantastisk app där det verkar finnas nästan oändligt med nonogram. Och jag är ju som besatt, håller på med det hela tiden. Det här gillar jag verkligen med än alla korsord och sudokun och så vidare.


Pusslet går alltså ut på att det finns ett rutsystem och högst upp och på vänstra sidan finns det siffror. dessa siffror visar mängden rutor som ska fyllas i. Står det till exempel 5 och 10 ska de första raden med svärtade/ifyllda rutor vara fem rutor i rad, lodrätt eller vertikalt beroende på var siffrorna står. Och så måste det finnas minst en tom ruta innan nästa linje med svärtade rutor, i det här fallet 10 rutor på rad kan börja. Och det ska så klart vara i rätt ordning uppifrån ner och vänster till höger, i den ordningen som siffrorna är uppräknade. Och så får man hålla på och räkna ut och tänka och sedan då man är klar blir det oftast någon bild.


Ni får kalla mig nördig men det här är underbart och jag kan inte sluta. Verkligen avkopplande att hålla på med det. Dock tycker jag kanske ändå det är lite roligare på papper och speciellt stora pussel blir ganska svårt på telefonen då man måste zooma in mycket och komma ihåg hur siffrorna stod, då blir det lätt fel. Men ja, det här håller jag ofta på med nu för tiden då jag sitter på telefonen.
<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar