fredag 4 augusti 2017

Mitt pinsammaste lägerminne: Mensen förstörde alla mina byxor

Jag kommer att berätta om en händelse på ett scoutläger för väldigt länge sedan, som jag då tyckte var det pinsammaste någonsin. Nu mera är det en händelse jag kan skratta åt och som jag känner att jag bra kan dela med mig, för det är faktiskt ganska underhållande. Och jag varnar, blir ni obekväma av att läsa om mens, så skippa kanske då det här inlägget.

Året är 2012, lägret är Robin Hood på Bredskär och jag är 14 år gammal. Jag har haft mens i drygt ett år, alltså jag tycker fortfarande att allt som har med det att göra är otroligt pinsamt. Så händer det värsta någonsin, jag råkar ha mens under scoutlägret. Och jag kan allvarligt talat säga att det är den absolut sämsta timingen för det. Än i dag är scoutlägerveckan verkligen en vecka då du vill undvika mens till varje pris. Och tänk då på lilla 14-åriga Mette som tycker att det är pinsamt att ha mens. Hon är dessutom i en patrull där alla de andra är killar, nästan hela lägret. I slutet kom Fanny dit men i alla fall. Största delen som jag alltså i ett tält med endast killar. Och tänk er då att då det är väckning på ett scoutläger, har du ungefär 15 minuter tid innan du ska vara vaken och ombytt för morgondoppet. Och man måste morgondoppa för att få poäng i lägertävlingen. Och jag har vanligtvis problem med att hinna på den här tiden, att hitta sin bikini, byta om lite diskret i sovsäcken och även hitta lägga upp håret så att det inte blir alldeles blött av doppet. Så tänk att du dessutom, utan att någon av killarna som är mindre än en halv meter från dig ska hinna byta mensskydd, få in en tampong, som du inte ännu är van att använda.

Situationen var alltså från början inte den bästa och det här skapade hemskt mycket stress för mig under den här veckan. Men allt det här gick ju an med lite extra planering, förbereda allt kvällen före och så vidare. Men min mens skulle alltså leda till en fullständig katastrof under den här veckan. Det började under dagsseglatsen. Alltså en dag då vi är ute på havet på en segelbåt från frukost till middag. Som ni kanske förstår är möjligheterna att gå på toaletten ganska små, man vill undvika att gå på hinken helt enkelt, och då förstår ni kanske att det är ännu svårare att byta mensskydd. Alltså tänkte jag inte göra det på hela dagen, eftersom det inte gick. Lilla dumma Mette, jag blödde ganska mycket och mot slutet av seglatsen började jag känna att det var lite kritiskt, men vad skulle jag göra. Så fort vi kom i land gick jag till utedasset, och märkte som jag misstänkt. Jag hade blött igenom. Igenom mina ljusgråa mjukisbyxor. Och jag hade inte ens tid att gå och byta byxor före båten skulle fixas klar efter seglatsen. Och jag vågade självklart inte säga någonting, så jag tror att jag knöt min rock kring höfterna eller någonting för att täcka lite. Mitt första av tre par långa byxor jag hade med mig till lägret var nu oanvändbara.

Men jag hade ju fortfarande två par kvar. Men det skulle förändras snart. Någon dag senare var det nämligen dags för patrullrådd. En tävling runt ön där man stannar och får utföra olika uppgifter. Det brukar vara riktigt roligt och så även denna gång. Tills att vi kom till en kontroll och får veta att uppgiften är att simma (!) ut till en uppochnervänd livflotte, svänga den och ta in oss alla i den. På tid. Jag kan ju bara säga att jag alltså vid det här tillfället hade en binda som mensskydd och inte en tampong, och att jag inte hade simkläder alltså. och att simma med binda är inget vinnande koncept direkt. Och aldrig att jag tog av mig byxorna och gick i i bara underbyxorna, så att alla skulle se vingarna på min binda och så vidare. Jag var även rädd att limmet skulle ge upp och den skulle lossna i vattnet trots att jag annars inte hade något problem med att vara i bara underkläder. Jag såg faktiskt ingen annan utväg än att behålla mina mjukisbyxor på mig då jag gick i vattnet, det vill säga mitt andra par långe byxor.

Det fungerade faktiskt, bindan hölls där på sin plats den korta stunden jag var i vattnet. Men som ni nog kan räkna ut hade jag således ett par byxor som jag blött mens igenom och ett par som var dyblöta. Och det sista paret jag kunde använda förstörde jag bara tio minuter senare. Det var nämligen så att vi efter den här kontrollen gick via tältet för att byta om till rena kläder. Men jag min idiot tyckte ju inte att jag där kunde byta underbyxor som hade en binda i sig utan det måste jag göra på dasset. Jag gjorde alltså så att jag tog av mig mina blöta byxor, men inte underbyxorna som givetvis också var blöta och tog på mig mitt sista användbara par långa byxor. Så tog jag en ny binda och ett par torra underbyxor i fickan och gick till dasset, där jag sedan bytte allting. Men problemet var att på grund av de blöta underbyxorna och den blöta bindan i dem hade de torra långbyxorna blivit blöta i rumpan och även färgats röda på grund av att mensen hade kunnat tränga igenom på grund av fukten. Inte så att de var klart blodröda men i alla fall så att det syntes och att man förstod vad det var. Jag kunde då inte heller använda det här paret lång byxor, och jag hade alltså inga lång byxor som jag kunde använda.

Mjukisbyxor torkar alltså galet långsamt som ni säkert vet så de blöta var ingenting att räkna med. Det enda jag kunde tänka mig var nu att gå resten av lägret i shorts. Natt som dag, på land och på havet. Hade ju seglingsbyxor som jag kunde ha om det regnade men inte heller någon toppen lösning.  Det var kallt, verkligen kallt och jag skulle ju vara nattvakt och på natten är det svinkallt också på sommaren där. Men jag måste klara det, genom kyla och myggor i shorts. Och då folk frågade kunde jag ju inte svara annat än att de blöta byxorna som inte var för smutsiga för att användas. Och ja, det är lite konstigt eftersom renlighet inte är högsta prioritet på scoutläger, folk tyckte nog att det var konstigt. Jag frös faktiskt ganska mycket den kvällen, men där hade jag faktiskt riktigt tur att Jonathan redan då var lite intresserad av mig. Han blev faktiskt min räddning och lånade sitt ena par länga byxor till mig under nästan hela resten av lägret. Vet faktiskt inte vad jag skulle ha gjort annars. Och sedan då han verkligen behövde tillbaka dem (efter att de hade haft en livräddningsövning där de tvingats simma med kläderna på och hans andra par byxor blivit blöta) så hade mina byxor mot alla odds torkat och jag kunde använda dem igen.

Det här var även lägret då Jonathan och jag hade vår första lägerromans, så det var inte ett helt dåligt läger. Och vem vet, kanske var det just på grund av de där byxorna. Men alltså, det här var ett väldigt pinsamt lägerminne för mig då min mens verkligen ställde till det för mig. Men en bra historia är det ju så att. Det var inte så mycket mer än det här, men det var verkligen ett problem för mig den veckan. Och jag tänkte att våra yngre scouter nu brukar tycka om när jag berättar om mina scoutupplevelser (tror dock inte jag berättat den här eftersom de nog tycker det är för pinsamt) så jag tänkte att bloggläsare kanske också gör det. Vad säger ni? Är ni intresserade av fler berättelse om mina scoutäventyr i framtiden?

<3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar