tisdag 31 oktober 2017

BookBeat vs Nextory

På söndagen tog min gratismånad på e- och ljudbokstjänsten BookBeat slut. Tidigare har jag testat en liknande tjänst, vid namn Nextory som jag har skrivit om en hel del tidigare. Och nu då jag har testat både tänkte jag då att jag lite skulle jämföra tjänsterna och berätta om fördelar och nackdelar med dem.

Överlag är tjänsterna väldigt lika, de erbjuder e-böcker och ljudböcker. Det jag märkte var att om man har en prenumeration på BookBeat så fick man tillgång till böcker på i princip alla språk man ville, medan på Nextory var det egentligen endast svenskspråkiga böcker då jag hade en svensk prenumeration. Det var ingenting so påverkade mig, på BookBeat filtrerade jag faktiskt bort alla andra språk utom svenska, men för någon annan kan det ju ha betydelse.

I övrigt gillade jag kanske Nextory lite mera, jag tycker på något sätt att det är lite klarare. I båda kan man spara böcker till sin lista och sedan därifrån antingen läsa eller lyssna på dem. Där tycker jag att det som var dåligt med BookBeat var att de böcker man höll på och läste eller lyssnade på fortsatte att ligga i samma lista, medan de i Nextory förflyttades till en skild lista med böcker som man höll på med då. Och det uppskattade jag då jag gärna samlar mycket böcker i min lista och ogillar att sedan behöva leta efter dem bocken jag håller på med.


Och ett annat minus med hur ens böcker sorteras i BookBeat var för mig att alla som man hade läst eller lyssnat på sparades i avslutade böcker och gick inte att ta bort därifrån. Jag till exempel lyssnar mycket på ungdomsböcker när jag ska sova, korta böcker utan jättemycket handling och dem tycker jag är riktigt onödigt att spara i mina böcker. Och andra sidan har Nextory ingen lista över avslutade böcker alls utan de hålls bara kvar i ens boklista och får en märkning av att var avslutade. Så det uppskattade jag att det fanns en sådan lista i BookBeat.

Så tycker jag kanske att jag hitta fler böcker jag ville läsa och fastnade för i Nextory appen, men det vet jag inte. Jag var inte jätteförtjust i sök och upptäck funktionerna i BookBeat och hur böckerna var kategoriserade. Så på den fronten tycker jag att Nextory har lyckats bättre. Och så märkte jag att många böcker endast fanns som ljudbok på BookBeat och det tyckte jag var lite tråkigt eftersom jag ändå helst läser. Och vissa böcker vill jag helt enkelt inte lyssna igenom. Och det samma gäller Nextory men jag upplevde det ännu mera i BookBeat.

Till sist måste jag nämna en till pyttegrej om BookBeat och det är att då man läser en bok syns det inte på vilken sida man är utan bara hur långt i boken man är procentuellt. Och av någon anledning stör det mig en hel del. Jag vande mig men i alla fall, det saknade jag.

Den första boken jag läser nu efter att gratisperioden är slut och jag återgår till fysiska böcker är tredje delen i den här fantastiska serien. Den heter "Kungens fånge" och jag beställde hem den för någon vecka sedan.

Har ni testat någondera tjänsten eller rentav båda? Vad tycker ni? Själv skulle jag nog säga att jag föredrar Nextory men för tillfället skulle jag nog bara ta den tjänsten jag har möjlighet att få billigast.

 <3 : Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar